"LAZAR 3" IDE U AZIJU: Oklopno vozilo pešadije srpske proizvodnje pojačaće armiju Turkmenistana

R. Dr.

24. 03. 2021. u 09:32

TURKMENISTAN je prva strana država koja je kupila srpsko oklopno vozilo "lazar 3" za svoje oružane snage - potvrdio je ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski.

ЛАЗАР 3 ИДЕ У АЗИЈУ: Оклопно возило пешадије српске производње појачаће армију Туркменистана

Arhiva

Izvoz oklopnog vozila u Aziju najveći je izvozni uspeh domaće industrije od prodaje samohodne haubice "nora" i vozila "miloš" Kipru 2019. godine. Turkmenistanska narodna armija za svoju kopnenu vojsku naručila je 24 vozila, a isti broj "lazara" već ove godine naći će se i u Vojsci Srbije.

- To je odlična vest za kompaniju "Jugoimport SDPR" i njene kooperante, zato što je to prvi put da borbeno vozilo pešadije - "lazar 3" prodajemo jednoj zemlji u Aziji - kaže ambasador Lazanski. - Ovo vozilo dosad je koristila samo naša vojska, a nadam se da će broj vozila naručenih za Turkmenistan biti povećan. To je veliko priznanje našoj vojnoj industriji.

Na talasu ovog izvoznog uspeha potpisan je i ugovor o proizvodnji 24 "lazara 3" za Vojsku Srbije, vredan čak 3,7 milijardi dinara. Ove godine očekuje se i da VS pojača više desetina borbenih vozila "miloš", koja su već u upotrebi u 72. brigadi za specijalne operacije. Za dve nedelje biće sklopljen i novi kontigent ovih točkaša, koji će biti upućen u jedinice posle potrebnih testiranja u vojnim ustanovama.

Da je na pomolu veliki posao za domaću namensku industriju bilo je jasno još tokom sajma naoružanja i vojne opreme "Ajdeks 2021", održanom prošlog meseca u Abu Dabiju. Kompanija "Jugoimport SDPR" ugovorila je sa poznatom francuskom kompanijom "Tekselis" kupovinu setova osovina i pogonskih sklopova za oklopna vozila koja se proizvode u kompaniji "Složeni borbeni sistemi" u Velikoj Plani. Ovim ugovorom nastavljena je saradnja srpske vojne industrije i francuskog proizvođača, a osovine će biti isporučene do juna ove godine.

Istovremeno sa jačanjem Vojske Srbije, domaća namenska industrija radi i na razvoju novih vozila. Velika su očekivanja od oklopnog transportera MRAP (6h6), na kome rade kragujevačka "Zastava Tervo" i pribojski FAP. Rezultati rada srpskih inženjera biće predstavljeni javnosti na sajmu naoružanja "Partner 2021" koji bi trebalo da bude održan u junu u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!