BRNABIĆ O NOVIM MERAMA: Od večeras se sve zatvara, nema policijskog časa!

Novosti online

16. 03. 2021. u 09:11

PREMIJERKA Ana Brnabić istakla je da se od večeras do ponedeljka sve zatvara, radiće samo prehrabreni objekti, apoteke i pumpe.

БРНАБИЋ О НОВИМ МЕРАМА: Од вечерас се све затвара, нема полицијског часа!

Foto: Printscreen

Nema policijskog časa ni zabrane kretanja - rekla je Brnabić, posle sednice Kriznog štaba, koja je jutros održana u Palati Srbija.

- Nećemo moći da proglasimo pobedu dok cela zemljina kugla ne dostigne imunitet, jer se vakcinacija ne sprovodi u svim zemljama kao kod nas. I dalje apelujemo na vakcinaciju, zadovoljna sam kako teče imunizacija u Srbiji, svaki dan imamo između 10 - 15 hiljada prijava za vakcinaciju - rekla je premijerka.

- Juče smo dobili Fajzerove vakcine, u ponedeljak dobijamo novi kontigent Fajzerove i Sputnjika. Takođe imamo i Astra Zeneku, koja je dobra vakcina - poručila je premijerka.

- Ne zatvaramo vrtiće, samo pozivamo na oprez, i da se vaspitači vakcinišu.

Niže razredi osnovne škole će sledeće nedelje preći na onlajn nastavu - istakla je premijerka i dodala da je obrazovni sistem spreman.

Na pitanje kako je Krizni štab reagovao na odluku o zatvaranju Srbije na manje od 14 dana, predsednica Vlade kaže da je u putanju kompromis.

- Oni i dalje podvlače da je ipak 14 dana neophodno da bi imali rezultete. Ali ovo je kompromis, svima je jasno koliko su ove mere teške, ali svi i dalje razgovaramo i sedimo u Kriznom štabu. Svedoci smo da ipak kompromisna rešenja daju rezultate. Svi zajedno i dalje držimo glavu iznad vode, dajemo šansu masovnoj imunizaciji stanovništva. Imamo žustre rasprave, ali kompromisima idemo napred u pravom smeru.

Na pitanje kako je definisano radno vreme državnih institucija, premijerka odgovara:

- Institucije nastavljaju da rade. Pošte moraju da nastave da rade, banke takođe. Restorani i kafići su zatvoreni, a državne institucije funckionišu na način kao i do sada. 

ZBOG ČEGA SU ODLUKE ODLAGANE?

- Zato što pokušavamo da nađemo kompromis. Prvi i najvažniji je zdravstveni sektor, zdravlje i životi građana Srbije. A drugi je privreda, da bi ljudi imali od čega da žive. Budžet Srbije ima vanredne dnevne troškove zbog korone, testove, vakcina, zdravstvenih radnika, kiseonika, zaštitne opreme, podrške privredi itd... Možete zatvoriti ljude, ali ne možete ih držati zatvorene u dužem kontinuiranom periodu. Imali smo sastanke i sa predsednikom Srbije, iako nije bilo sednica Kriznog štaba - rekla je Brnabić.

POVEĆAVAMO KAPACITETE TESTIRANjA

- Svi koji ulaze u Srbiju bi trebalo da budu testirani. Kada budemo imali plan, objavićemo detalje. Nadam se da ćemo konkretno rešenje imati početkom sledeće nedelje,  i da udesetostručimo kapacitete testiranja na ulasku u Srbiju - naglasila je Brnabić.

ZATVARANjE SKIJALIŠTA - OTVORENA TEMA

- Zatvaraju se restorani i kafići u skijalištima. Hoteli nastavljaju da rade, ali ćemo kontrolisati objekte. Krizni štab će insistirati da se zatvore skijališta - ali ta tema ostaje otvorena na stolu. Ja zaista mislim da niko na stazi ne može da se zarazi, već u zatvorenim prostorima poput kafića i restorana - rekla je premijerka Brnabić na kraju obraćanja. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)