DEVOJČICE SVE ČEŠĆE ŽRTVE TRGOVINE LJUDIMA: Objavljeni podaci za 2020. godinu, zbog korone sistem reagovao još sporije

V.C.S.

12. 03. 2021. u 18:13

CENTAR za zaštitu žrtava trgovine ljudima zabeležio je u prošloj godini 146 pretpostavljenih žrtava, za koje je vođeno 149 postupaka identifikacije.

ДЕВОЈЧИЦЕ СВЕ ЧЕШЋЕ ЖРТВЕ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА: Објављени подаци за 2020. годину, због короне систем реаговао још спорије

Foto: Depositphotos

Formalno je identifikovano 57 žrtava, od čega maloletnih 24 (ili 42 odsto). Najzastupljenije su osobe ženskog pola, a među njima devojčice čine 49 odsto žrtava. Ovi podaci objavljeni su u najnovijem biltenu organizacije ASTRA.

Najzastupljeniji vid eksploatacije je i dalje seksualna, potom radna i na kraju višestruka. Formalno identifikovane žrtve potiču pre svega iz Srbije − njih 52. Iz Pakistana, Konga, Nemačke, Hrvatske i Makedonije identifikovana je po jedna.

- Pandemija izazvana virusom kovid 19 učinila je vidljivijim tromost i nefleksibilnost sistema, koji je sporo reagovao na nove izazove i dodatno otežan položaj ugroženih kategorija, pa su se korisnici usluga SOS linija vrlo brzo okrenuli pružaocima usluga i pomoći iz civilnog sektora – konstatuju u ASTRI.

Tako su ASTRINA SOS linija i Tim za podršku žrtvama trgovine ljudima zabeležili porast broja poziva (više od 63 odsto) i porast broja terenskih akcija za 136 odsto.

SOS linija je u 2020. primila 6.060 poziva, a Tim za podršku je 34 puta pružio pravnu podršku, 115 puta ukazao medicinsku pomoć, 85 puta psihološku, obezbeđen je alternativni smeštaj za sedam osoba, 42 osobe su ekonomski osnažene pokrivanjem troškova obuka, kurseva i udžbenika i 279 puta je ukazana urgentna pomoć (hra-

na, prevoz, sredstva za higijenu, odeća i obuća...).

ASTRA je identifikovala 32 žrtve trgovine ljudima: 25 muškaraca i seda, žena (među kojima je i jedna devojčica). Od toga, 24 su žrtve radne eksploatacije, tri seksualne, dve prinude na vršenje krivičnih dela, dve prinude na brak i jedna višestrukih dela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a