SA UPUTOM DO RODITELJSTVA: U bolnici u Vršcu će se raditi inseminacije i to – besplatno

J. J. BALjAK

05. 03. 2021. u 14:30

PROCES inseminacije, koji se u Vršcu do sada obavljao samo u jednoj privatnoj ordinaciji, od ovog meseca će po prvi put biti moguće uraditi i u Opštoj bolnici u tom gradu i to – potpuno besplantno.

СА УПУТОМ ДО РОДИТЕЉСТВА: У болници у Вршцу ће се радити инсеминације и то – бесплатно

Foto: J. J. Baljak

Ovu lepu vest saopštila nam je dr Violeta Radmanovac Stepanović, koja će kao jedini subspecijalista bračnog steriliteta i infertiliteta u južnom Banatu, obavljati ovu vrstu veštačke oplodnje.

- Odlučili smo se na ovaj korak, jer se, nažalost, svaki četvrti-peti par u našoj sredini bori za potomstvo, a mnogi od njih ne mogu sebi da priušte neku vrstu veštačke oplodnje. Kod nas će ubuduće moći da rade inseminaciju i to samo sa uputom izabranog ginekologa – naglašava dr Radmanovac Stepanović.

Pravo na besplatnu inseminaciju imaće svi parovi iz Vršca i susednih opština Alibunar, Plandište i Bela Crkva, čiji stanovnici gravitiraju vršačkoj bolnici.

- Trenutno smo u fazi pripreme namenske ambulante, a slede nam i sastanci sa ginekolozima iz pomenutih opština, kako bismo sa njima dogovorili da svoje pacijentkinje ubuduće upućuju kod nas, a ne u Beograd ili Novi Sad, kao što je dosad bila praksa – dodaje naša sagovornica.

U ovoj ambulanti će biti pregledani svi parovi sa uputom, a oni koji budu morali da idu na vantelesnu oplodnju, odatle će biti upućivani u tercijalne ustanove, koje se time bave.

Lepa vest je i to što će bračni i vanbračni parovi sa teritorije Grada Vršca od ove godine u tome imati i podršku lokalne samouprave, koja je odlučila da prvi put sufinansira troškove vantelesne oplodnje, uz mogućnost zamrzavanja embriona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas