NAJNOVIJI PODACI ISTRAŽIVANJA POKAZUJU: Dobra zaštita već posle prve doze vakcinom AstraZeneka

Tanjug

26. 02. 2021. u 13:28

OKSFORDSKA vakcina, proizvođača AstraZeneka, koja je odnedavno i u Srbiji u upotrebi, smanjuje u 94 odsto slučajeva rizik od bolničkog lečenja kod osoba koje su primile samo prvu dozu vakcine a koje su došle u kontakt sa virusom, pokazali su najnoviji podaci istraživanja iz Škotske sprovedenog na 5,4 miliona stanovnika.

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ ИСТРАЖИВАЊА ПОКАЗУЈУ: Добра заштита већ после прве дозе вакцином АстраЗенека

Foto: EPA

Ovi rezultati o efikasnosti vakcine govore da ona ljudima pruža odličan nivo sigurnosti već posle prve doze, prenosi britanski Skaj njuz.

Naučnici sa pet univerziteta u Edinburgu, Stratšildu, Aberdenu, Glazgovu i Sent Andresu i Instituta za javno zdravlje Škotske uzeli su ubzir podatke o ljudima koji su dobili jednu dozu Fajzer vakcine i cepiva koji su razvili naučnici Univerziteta Okford sa AstraZenekom.

Četiri nedelje nakon što su primili prvu dozu, vakcinisani Okford vakcinom smanjili su rizik za prijem u bolnicu za 94 odsto, dok su oni koji su primili jednu dozu Fajzer vakcine, imali smanjenje rizika za hospitalizaciju od 85 odsto.

Takođe, isto istraživanje pokazalo je i da u populaciji od preko 80 godina, jedna doza Oxfordske vakcine smanuje broj hospitalizacija za čak 81 odsto.

Dr Džosi Murai, rukovodilac Instituta za javno zdravlje Škotske rekao je da sada postoje nacionalni dokazi iz Velike Britanije da vakcinacija Fajzerom, a naročito Oxfordskom vakcinom pruža visoko efikasnu zaštitu od COVID-19 hospitalizacija.

On je apelovao na ljude da nastave da poštuju sva uputstva kako bi se zaustavio prenos virusa, jer je u Škotskoj do sada vakcinisano 1,2 miliona ljudi, što čini 21 odsto škotske populacije.

U međuvremenu, u februaru je u prestižnom medicinskom časopisu Lancet objavljena studija, rađena na 18.000 ljudi u Velikoj Britaniji, Južnoj Africi i Brazilu, prema kojoj Oxfordska vakcina pruža 100 odstotnu zaštitu u pogledu težih oblika, bolesti, hospitalizacije i smrti, već dvadesetak dana nakon primanja prve doze, dok se zaštita uopšte od oboljevanja, sa 76 odsto nakon prve doze, penje na čak 92 odsto posle primanja druge doze, nakon 12 sedmica.

AstraZeneka je u komunikaciji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, koja trenutno pravi spisak hitnih potreba država sa niskim prihodima, jer pomenutoj vakcini ne treba zahtevna logistika, s obzirom na to da da se cepivo može čuvati, transportovati i rukovati u normalnim temperaturnim uslovima od 2 do 8 stepeni Celzijusa i ima rok upotebe od šest meseci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas