ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Kon - "Zabrinut sam zbog okupljanja, pojačavamo nadzor u školama"

Tanjug

24. 02. 2021. u 08:20 >> 09:35

ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Кон - Забринут сам због окупљања, појачавамо надзор у школама

Foto: Tanjug

SEDNICA Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, na kojoj je razmatrana aktuelna epidemiološka situacija u zemlji je završena.

Kako je rekao epidemiolog Predrag Kon, epidemiološka situacija se pogoršava, i zato je neophodno maksimalno pojačati kontrolu.

- Pojačaće se i nadzor nad obolevanjem u školama, za sada nemamo podatke koji bi ukazivali na veliki rizik- naveo je Kon.

- Došli smo do stava da se preko vikenda mora preduzeti nešto, u petak bi mogao biti iznet predlog.

- U petak će se znati koje mere će biti uvedene za vikend - pojasnio je Kon.

Kako je rekao, kafane i kafići, kao i skijališta, su uočeni kao mesta gde ima više zaražavanja.

Navodi da je najvažnije od svega da se nastavi vakcinacija, jer će ona dati rezultate, bez obzira na trenutnu sitaciju.

Govoreći o skraćenju radnog vremena, rekao je da jedino može biti govora o skraćenju rada vikendom.

- Ono što nije odlučeno je da će biti skraćeno sa 20 na 18 časova - naveo je i dodao da se smatra da je daleko važnije sprovoditi oštru kontrolu nego skratiti radno vreme.

Prema njegovim rečima, medicinski deo Kriznog štaba je mišljenja da bi trebalo zatvoriti sve, da bukvalno ništa ne radi, ali to bi bilo nemoguće sprovesti.

- Ja sam to rekao, ali to nije bila opcija za razgovor - kazao je Kon.

Kako je rekao, i pored zabrane okupljanja, imamo činjenicu da se ona i dalje dešavaju.

- Očigledno je da život ne može da se uokviri, iako je virus u cirkulaciji. Međutim, specifični događaji koje smo pratili poslednjih dana, neprikladno je govoriti o zabranama u tim situacijama, ali sam jako zabrinut zbog tih događaja i moguće je da se pogorša situacija u narednih 10 dana. Pratićemo - kaže Kon.

Istakao je da kolektivni imunitet zaustavlja svaku pandemiju, pa će tako biti i ovog puta.

- Optimistične su prognoze da ćemo do leta imati takav kolektivni imunitet da ne moramo da brinemo uopšte, ali nije ni nemoguće - rekao je i dodao da bez imunizacije se ovo neće završiti.

- Vreme je da se onaj koji se premišljao predomisli i reši da se vakciniše. Značajnija preventivna mera u ovom trenutku ne postoji.

Ističe da je vakcinacija dobro organizovana i da je potrebno da se ona nastavi.

Kaže da se razgovaralo i o školama i eventualnom prelasku na onlajn nastavu.

- Svaka škola ima mogućnost da pređe na onlajn nastavu, to je u nadležnosti svake škole i lokalnih zavoda i instituta. Centralno nema dovoljno podataka koji bi podržali da se centralno pređe na onlajn nastavu - kaže Kon.

Upitan da prokomentariše izjavu direktorku kovid bolnice u Batajnici da nas čeka decembarski scenario, dr Kon je rekao da ju je čuo i da se štab trudi da to spreči.

- Ali, to uopšte nije jednostavno, jer nije u pitanju samo jedna stvar - priznaje Kon.

U poslednjih nekoliko dana raste broj novozaraženih, raste broj pacijenata na bolničkom lečenju, na respiratorima, a više je i prvih pregleda u kovid ambulantama domova zdravlja.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. Branislav Tiodorović rekao je za Tanjug da popuštanja mera neće biti i da su danas moguća dva scenarija.

Jedan je da postojeće mere ostanu na snazi uz pooštrenu kontrolu, a drugi je da dođe do pooštravanja mera u pojedinim gradovima koji prednjače po broju zaraženih, poput Arilja, Vranja, Kraljeva, pa čak i Beograda.

On je naveo da se među članovima medicinskog dela Kriznog štaba mogu čuti predlozi da se skrati vreme ugostiteljskih objekata, ali da ima i onih koji su za to da se tokom vikenda ugostiteljski objekti potpuno zatvore.

- To ima dve strane medalje. Ako zatvorite ugostiteljske objekte, mladi će da organizuju žurke van svojih mesta i stvaraju se islovi za širenje infekcije. Zato je na prvom mestu važna rigorozna kontrola - rekao je Tiodorović.

Napominje da će biti analizirana i situacija u srednjim školama i višim razredima osnovnih, što se tiče zaraženih među učenicima, ali i profesorima.

- Razmatraćemo da li ćemo ostati pri tome da, ukoliko se u grupi pojave dva međusobno povezana slučaja, cela grupa prelazi na onlajn ili ćemo doneti odluku da u pojedinim gradovima sve srednje škole i viši razredi osnovnih škola pređu na onlajn - rekao je on.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić protivi se skraćenju radnog vremena ugostiteljskih objekata jer, kako kaže, ne zavisi dokle će lokali da rade već da li se poštuju mere.

On je ukazao da će veliki broj ljudi koji rade u ugostiteljskom sektoru ostati bez posla jer će raditi samo jedna smena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)