NAŠI SENIORI - Milutin Popović Zahar: Od Brene napravio zvezdu, a Titu svirao na uvce

Šćepan Marović

29. 01. 2021. u 09:51

ZAVRŠIO je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu gde je kasnije i magistrirao međunarodno pravo, ali ga je život odveo u muzičke vode.

НАШИ СЕНИОРИ - Милутин Поповић Захар: Од Брене направио звезду, а Титу свирао на увце

Foto Z. Jovanović

Njegovom zaslugom stvorena je najveća muzička diva svih vremena Lepa Brena, ali i pesme "Vidovdan" i "Svilen konac", jedne od najlepših u srpskoj muzici. Iako već uveliko gazi devetu deceniju života, Milutina Popovića Zahara moguće je svakodnevno sresti na Savskom šetalištu, a slobodno vreme koristi i da završi još jedno književno delo.

Privodi kraju radove na starim projektima, ali i počinje nove, koji će uskoro ugledati svetlost dana.

- Fasciniran sam likom i delom velikog naučnika Nikole Tesle, pa sam pre četiri godine došao na ideju da napišem scenario za kratki film "Nikola Tesla - Gospodar sveta" - ističe Zahar. - A onda sam odlučio da to pretočim u knjigu, gde su mi ostale finese. Želeo sam da čuvenog genijalca predstavim na prirodan način, jer je on samo jedan od nas.

Iako dobar deo ljudi Zahara posmatra samo kroz prizmu njegove kompozitorske zaostavštine, on je jedan od najsvestranijih umetnika. Uz pisanje knjiga i magistarsku diplomu Pravnog fakulteta, ali i izuzetnih šahovskih veština, poznavanja nekoliko stranih jezika, Popović je imao tri samostalne slikarske izložbe.

ČE GEVARA PRAVOSLAVLjA

PRIZNATI kompozitor bio je veliki prijatelj sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, kod koga je često išao sa Matijom Bećkovićem.

- Kada sam ga upoznao, rekao sam mu - "Vladiko, ja ne umem da govorim crkvenim jezikom, ali ću vam reći: "Vi ste Če Gevara pravoslavnog sveta". To ga je dirnulo toliko da mu se videla suza u oku. Ostali smo prijatelji do njegove smrti.

- Svoja dela predstavio sam Beograđanima, Novosađanima i Lozničanima i naišao sam na niz pozitivnih kritika - ističe vrsni umetnik. - Za slikanje gotovo uvek imam inspiraciju i trudim se da je prenesem na platno, a kada je u ovim teškim vremenima ponestane, društvo mi prave lokalni, novobeogradski alasi, sa kojima provodim najviše vremena. Razgovor sa njima umiruje i opušta, što mi je sada i najpotrebnije.

Foto Z. Jovanović

Više od 2.500 pesama i autorskih dela registrovanih u Sokoju dovoljno govore o umetničkom opusu ovog čoveka. Kada smo ga pitali sa kojom zvezdom bivše Jugoslavije je imao najplodniju i najsrdačniju saradnju, u svom maniru je odgovorio - Josipom Brozom Titom.

NASTUPAO NA SVIM KONTINENTIMA

ZAHAR je kao solista, aranžer i dirigent KUD "Ivo Lola Ribar" proputovao čitavu planetu i stekao svetsku slavu. Bio je rado viđen gost na svim kontinentima, a krunu karijere doživeo je 1998. godine u Rusiji. Tada je priređen veliki koncert klasične muzike "Oda Olimpika" u čast omladinske Olimpijade u čuvenom Kolonij Zalu u Moskvi, u izvođenju solista Boljšom teatra.

- Iako sam bio veliki protivnik komunizma i tadašnje ideologije, kod Starog sam imao poseban tretman - priča u šaljivom tonu. - Često sam mu svirao i uvek bi se iznova oduševio. Verovatno zbog toga valjda nikada nisam završio na Golom otoku.

Dug je spisak estradnih umetnika kojima je Zahar udario pečat uspeha, poput Merime Njegomir, Miroslava Ilića, Gordane Lazarević, Snežane Đurišić, Staniše Stošića, Gordane Stojićević, Izvorinke Milošević... Ipak, vanvremenskim hitovima "Čačak, Čačak", "Mile voli disko", "Dama iz Londona", "Duge noge", "Jedan dan života" proslavio je Lepu Brenu, najveću estradnu zvezdu na ovim prostorima.

- Brena - to sam ja - kao iz topa kaže Zahar. - Njena tadašnja popularnost nezamisliva je današnjem vremenu. Koja je to samo bila histerija gde god se pojave Brena i "Slatki greh". A, ako bih morao da biram između svojih dela, ono što mi je najbliže srcu jeste pesma Gordane Lazarević "Vidovdan". Pokušao sam sa manje reči da kažem nešto veliko i mislim da sam uspeo u tome. Ipak, "Ivanova korita" je nešto što bih ja proglasio najlepšom pesmom svih vremena.

ČESTO POSEĆUJE ZAVIČAJ

 

RODITELjI Milutina Popovića Zahara poreklom su iz Lijeve Rijeke, koja se smatra kolevkom crnogorskog plemena Vasojevići. Kompozitor rodni kraj svojih predaka neretko posećuje, a imao je i kuću u centru Tivta. Usled čestih krađa i zauzetosti poslom, objekat je prodao pre nekoliko godina, a pandemija korone ga je sprečila da i 2019. godine ode u Crnu Goru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri