"SRBIJA PAMTI!" Predsednik poslao snažnu poruku povodom Međunarodnom danu sećanja na žrtve holokausta (FOTO)

Novosti onlajn

27. 01. 2021. u 07:20

СРБИЈА ПАМТИ! Председник послао снажну поруку поводом Међународном дану сећања на жртве холокауста (ФОТО)

Foto Tanjug

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić na svom Instagram nalogu podelio je fotografiju u znak Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta.

- Srbija pamti! - Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta - napisao je kratko predsednik.

Podsetimo, Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta obeležava se danas, 27. januara, u spomen na dan kada je krajem Drugog svetskog rata 1945. godine sovjetska Crvena armija oslobodila Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

Na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, na Starom sajmištu u Beogradu, venac će položiti generalni sekretar predsednika Suzana Paunović, u svojstvu izaslanika predsednika Aleksandra Vučića.

U ime Vlade Srbije, venac će položiti ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, a kao izaslanik predsednika Skupštine Srbije, potpredsednik parlamenta Vladimir Orlić.

Vence će položiti i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predstavnici Saveza jevrejskih opština, Jevrejske opštine Beograd, Nacionalnog saveta Romske nacionalne manjine, udruženja i diplomatskog kora.

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Opredeljujući se za dan kada je 1945. godine osloboden Aušvic, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovanih na predrasudama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (88)

Pera

27.01.2021. 08:06

Moramo a morali smo odavno podiči naučnu ustanovu spomen na naše žrtva u oba svetska rata jer isti je organizator pa jesu celina žrtve su delo istog zločinca pre svega obeležje u gradini jer po međunarodnoj komisiji koja je neposredno posle rata istraživala fašističke zločine u evropi pa i jasenovac uz konstataciju da je ubijeno oko 1 400 000 ljudi(srba) dakle više nego u opštepoznatom aušvicu. Staro sajmešte kao deo naučne ustanove holokausta nad srbima pa mislim da bi svi građani trebalo da u tome učestvuju da se raspise samodoprinos donacije za podizanje najkompleksnijeg obeležja žrtvama naučna ustanova koja će proučavati i pamtiti zauvek sve što se dogodilo da se nebi ponovilo a i da svet sazna da su sroske žrtve u odnosu na broj naroda druge- treće u svetu!

Goran

27.01.2021. 10:14

Država naša ima odgovrnog predsednika i velikog čoveka hvala mu na svemu. Nikad niko neće zaboraviti ovaj veliki zločin počinjen nad našim narodom.

Rajko

27.01.2021. 11:51

Holokaust je jedna od najvećih svetskih sramota koju niko nema prava da zaboravi. Jako mi je Žao svih Jervreja , Roma, Srba koji su stradali samo zato što pripadaju tim nacijama. Zločin ne sme nikada da se zaboravi.

nikola

27.01.2021. 11:54

Holokaust je bio sistematičan, beskrajno hladan, surov progon pripadnika ‘manje vrednih’ naroda i mehanizam ubijanja nedužnih žrtava predstavljaju najdrastičniju personifikaciju diskriminacije, strahote koje nikada ne smemo dozvoliti da se ponove

Vanjica

27.01.2021. 13:09

Nedela izvršena tokom Drugog Svetskog rata su ostala zapamćena kao najmračniji deo istorije sveta. Tragično, nepravedno i nehumano ophodjenje i porobljavanje ljudi je ostavilo veliki trag na porodice žrtava. Srbija kao zemlja koja je prošla kroz slične nacionalne napade i torture, sasvim sigurno može da se solidariše i razume tragediju koja se dogodila. Srbija pamti.

Ivana

27.01.2021. 14:46

Sve strahote i stradanja u Drugom svetskom ratu ni ne mogu biti zaboravljene. Čuvajmo uspomen na sve žrtve holokausta i ne dozvolimo da se ponovi takvo zlo.

Sanja

27.01.2021. 19:09

Srbija pamti i nikada neće zaboraviti genocid i sve zločine počinjene u Drugom svetskom ratu. Negujmo uspomenu na sve žrtve i ne dozvolimo da se takvo zlo ikada više desi.