DA LI JE NOVI SOJ KORONE SMRTONOSNIJI: Dr Kočović otkrio detalje, evo koja zemlja je u "crnoj zoni"

Novosti online

26. 01. 2021. u 11:36

ДА ЛИ ЈЕ НОВИ СОЈ КОРОНЕ СМРТОНОСНИЈИ: Др Кочовић открио детаље, ево која земља је у црној зони

Foto: Jutjub/Printskrin

Profesor Petar Kočović koji preko matematičkog modela već mesecima unazad prati razvoj virusa korona u Srbiji pričao je danas o novom soju virusa koji se pojavio u Srbiji.

Iako je broj novozaraženih osoba u Srbiji manji u odnosu na prethodni period, građani se i dalje pozivaju na oprez kako bi pobedili epidemiju.

- Na dnevnom nivou preko 90 odsto novozaraženih stiže iz Evrope i sa američkog kontinenta. Svi ostali su ispod 10 odsto - pričao je Kočović u jutarnjem programu TV Pink.

Zemlja koja nije vodila računa o širenju epidemije je Turska, pa je tako od 30.000 novozaraženih na dnevnom nivou, broj skočio na čak neverovatnih 830.000 novih slučajeva. Kočović ističe da u se u crnoj zoni pored Turske, nalazi i Portugalija.

- Turska je juče prijavila neverovatnioh 830.000 novozaraženih virusom korona, a inače je imala po 30.000 novih slučaja dnevno. Nije to novi soj, nego nisu odradili sve kako treba - otkrio je profesor.

On je pričao i o zemljama koje okružuju Srbiji i istakao da su rezultati pridržavanja mera i suzbijanja koronavirusa, sjajni ali i se Slovenija i Crna Gora još uvek muče da spuste broj zaraženih.

- Novi soj u Srbiji ima jedan, dvoje zaraženih, a videćemo kako će se situacija odvijati. Kažu da je 40 odsto smrtonosniji i zarazniji od postojećeg, a videćemo da li su ti procenti baš takvi. U Srbiji su otkriveni neki virusi koji su mutirali u toku leta, kada su Srbi dolazili iz inostranstva. Taj novi soj je za Evropu najsmrtonosiji - otkrio je Kočović.

(Alo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)