KRIZNI ŠTAB SE OBRATIO NAKON ODRŽANE SEDNICE: Do daljnjeg nema promena mera u Srbiji! (VIDEO)

Novosti onlajn

22. 01. 2021. u 15:09 >> 16:13

NOVA sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa održana je danas, a građanima su se nakon sednice obratili doktor Branislav Tiodorović i Srđa Janković.

КРИЗНИ ШТАБ СЕ ОБРАТИО НАКОН ОДРЖАНЕ СЕДНИЦЕ: До даљњег нема промена мера у Србији! (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Tanjug

Profesor doktor Branislav Tiodorović rekao je da Grčka nije uvela kovid pasoše, već će to učiniti ako bude odlučeno u  rukovodstvu EU.

- Nema takve odluke za sada, oni su otvorena zajednica, ako se ograničava onda se ograničava i ekonomija, ne samo putovanja. To je samo moj komentar, to ćemo pratiti. Naša Vlada i ministarstva su u kontaktu sa Grčkom - rekao je dr Tiodorović.

Dodao je da li će neko uvesti PCR to zavisi pojedinačno od država, ali da se u EU to usaglašava.

- Mi o tome nismo razgovarali danas, radili smo procenu epidemiološke situacije. Deluje sa tendencijom poboljšanja, ali situacija nije kontrolisana. Na ovim merama insistiramo, bez bilo kakvog odvajanja ili drugog stava. Treba očuvati ovu situaciju - naglasio je Tiodorović.

NEMA PROMENA MERA DO DALjNjEG

Doktor Srđa Janković očekuje da će sve vakcine koje imaju dokaze o bezbednosti biti registrovane po istim kriterijumima.

- Apsolutna kontraindikacija za vakcinisanje je dokazana alergija na neki sastav vakcine, ili na prethodnu dozu. Sve drugo nisu apsolutne kontraindikacije nego mere opreza - objasnio je dr Janković.

On i njegov kolega dr Tiodorović potvrdili su da nema promena epidemioloških mera.

- Do daljeg nema promena mera - bio je jasan dr Srđa Janković.

- Nijedna od vakcina nije ispitivana na trudnicama i ne može da se savetuje da se vakcinišu. Bilo je slučajeva u svetu da su vakcinisane pa su saznale da su trudne, ali nije bilo neželjenih dejstava. Sve koje planiraju trudnoću treba da budu svesne da ne možemo sa sigurnošću da kažemo da su bezbedne. Ne treba odlagati na duži vremenski period, besmislene su izjave da treba čekati godinu dana, ili čak plašenje da neće moći da ostanu u drugom stanju ako se vakcinišu - rekao je dr Janković.

Doktor Tiodorović je rekao da ni najbogatije zemlje ni zemlje proizvođači vakcine ne mogu da garantuju da mogu obezbediti toliko doza koliko je neophodno, već će morati da prihvataju i druge.

- Sve efikasne, bezbedne i dobre biće prihvaćene - rekao je dr Tiodorović.

- Oni koji imaju alergiju na vakcinu ili u vakcini ili ko je sklon teškim alergijama. Teške alergije su anafilaktički šok, generalizovani osip ortikarija - rekao je dr Janković kada je reč o onima koji ne bi trebalo da prime vakcinu.

Foto: Printscreen/Jutjub/Tanjug

Doktor Tiodorović se osvrnuo i na snabdevanje vakcinama.

- Nemamo zastoj u isporuci vakcina, sve ide prema planu i dinamici. Nemamo problem koji ima Hrvatska. Bićemo u situaciji da Fajzerovu obezbedimo prvo za one koji treba da prime drugu dozu te vakcine. Treba da obezbedimo i veću količinu i za one koji izažavaju interesovanje za tu vakcinu - rekao je on.

Kada je reč o kolektivnom imunitetu dr Tiodorović je rekao da je svaka prognoza teška ali da misli da našem narodu treba dati nadu da izrži sve ovo.

- Moramo izdržati još malo. Zato su mere ostale ovakve kakve su, zato se i vakcinacija ovako sprovodi. Ako sve budemo ispoštovali, uradili i vakcinaciju proširili na broj ljudi koji to želi moguće je za dva to tri meseca doći u situaciju stabilizovanu - reko je dr Tiodorović.

Oni koji imaju alergiju na vakcinu ili u vakcini ili ko je sklon teškim alergijama. Teške alergije su anafilaktički šok, generalizovani osip ortikarija - rekao je dr Janković kada je reč o onima koji ne bi trebalo da prime vakcinu.

Podsetimo, iako su brojke u padu, a sve veći broj građana se vakciniše iz dana u dan, stručnjaci naglašavaju da se naša zemlja i dalje nalazi u nestabilnoj epidemiološkoj situaciji, bolnice su i dalje pune, preti nam i novi soj virusa koji se brže širi, i svako opuštanje građana u toj situaciji moglo bi ponovo da nas dovede u nepovoljan položaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MILOŠ BIKOVIĆ SNIMLJEN KOD PSIHIJATRA: Razlog? Rusija i Srbija! (VIDEO)