KINEZI U REDOVIMA ČEKAJU TESTIRANjE: Gužva u Inepu zbog putovanja radnika iz najmnogoljudnije zemlje na proslavu lunarne Nove godine

I. Bogićević

14. 01. 2021. u 09:32

КИНЕЗИ У РЕДОВИМА ЧЕКАЈУ ТЕСТИРАЊЕ: Гужва у Инепу због путовања радника из најмногољудније земље на прославу лунарне Нове године

Foto Milena Anđela

NA Institutu za primenu nuklearne energije "Inep" u Zemunu proteklih dana može se videti neobičan prizor - veliki broj kineskih državljana koji strpljivo čekaju svoj red za testiranje.

Naime, kako nova pravila nalažu, svi koji žele da putuju u Kinu moraju da prilože negativni nalaz PCR i serološkog testa na IgM antitela, koji važe 48 časova pre ukrcavanja na avion, kako bi dobili HD sertifikat. Upravo ovi propisi prouzrokovali su povećano interesovanje za testiranje na virus korona među Kinezima koji žive i rade u Srbiji, budući da imaju zakazane letove za putovanje u svoju državu radi godišnjih odmora i predstojećih novogodišnjih praznika.

I reporteri "Novosti" su u sredu tokom ranih jutarnjih časova zatekli sličnu sliku ispred Instituta - mnogočlanu grupu Kineza koji su zaposleni u Boru.

- U decembru smo primetili da se veći broj kineskih državljana testira nego što je to inače bio slučaj - priča načelnica odeljenja za prijem i izdavanje rezultata dr Jasminka Miloradović. - Kako se približava proslava njihove Nove godine cifra se povećava, tako da je pre nekoliko dana došlo čak njih 84. Sada se trudimo da formiramo manje grupe.

Naglašava da se oni ne mogu bilo gde testirati, već postoji spisak predviđenih institucija čiji se rezultati priznaju na granici, u okviru kojeg je i Institut "Inep", pa se iz tog razloga stvara dodatna gužva.

Dr Ljiljana Hajduković, pomoćnik direktora za laboratorijska istraživanja, ističe da ne dolaze svakodnevno u ovolikom broju, nego uglavnom organizovano u skladu sa zakazanim letovima, a subotom imaju najviše pregleda.

- U proseku dnevno uradimo oko 100 testova, a subotom imamo najviše pregleda. Uglavnom su cene slične u svim laboratorijama, a verovatno dolaze u velikom broju kod nas jer smo mi među prvima, još u maju, počeli da radimo serološke testove na IgM i IgG antitela sa brojčanim vrednostima - zaključuje dr Hajduković.

Foto Milena Anđela

Kako bi se smanjilo prekogranično širenje epidemije, Kina je pooštrila pravila za ulazak u državu, a pošto iz Srbije trenutno nema direktan let, putnici se moraju još jednom testirati i u tranzitnoj zemlji.

- Veoma su rigorozna pravila, zato strogo vodimo računa da ispoštujemo sve mere propisane za putovanja - priča Li Shizhao. - Ovo je period godine kada mi uglavnom idemo na odmor, kako bismo proveli praznike sa našim porodicama, koje nismo videli po nekoliko meseci. Iako neće biti pompeznog dočeka Nove godine, to je veoma važan datum za nas.

Dodaje da im je ovo omiljeni period, kada mogu malo da se odmore i uživaju sa svojim najmilijima, jer ovde najveći deo vremena posvećuju poslu.

GODINA U ZNAKU BIVOLA

KINESKA Nova godina počinje 12. februara i biće u znaku metalnog bivola. Proslava ovog praznika, koji obeležava šestina ljudi na svetu, traje čitavih petnaest dana uz razne manifestacije. Iako se prethodnih nekoliko godina obeležavala i na Kalemegdanu uz mnogobrojne šarene figure i lampione, iz JP "Beogradska tvrđava" su nam rekli da zbog trenutne epidemiloške situacije ovoga puta neće biti organizovanog dočeka, pošto nisu dobili zahteve od organizatora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)