TAČAN REDOSLED KO ĆE KAD PRIMITI VAKCINU: Uskoro sledi i onlajn prijavljivanje

Novosti online

02. 01. 2021. u 08:01

VAKCINACIJA u Srbiji počela, a prvi su Fajzerovo cepivo primili premijerka Ana Brnabić, epidemiolg Predrag Kon i ministarka Darija Kisić Tepavčević.

ТАЧАН РЕДОСЛЕД КО ЋЕ КАД ПРИМИТИ ВАКЦИНУ: Ускоро следи и онлајн пријављивање

Foto EPA

Govoreći o prioritizaciji među građanima dr Kon je rekao da je operativni plan napravljen.

- U prvoj fazi su zdravstveni radnici među kojima je napravljena prioritizacija u zavisnosti gde rade ikoliko su izloženi virusu. Na drugom mestu su zaposleni u domovima za stare, a treći su korisnici domova - kazao je Kon i dodao da nakon njih idu oni najstariji građani van domova, te da opet među njima postoji prioritizacija stariji od 70 i stariji od 65.

Zatim idu i hronični bolesnici, navodi Kon, a potom u trećoj fazi su oni koji u u direktnom kontaktu sa velikim brojem ljudi.

Za ostale vakcine nije toliko strogo čuvanje kao za Fajzerovu, čuvaju se na svega nekoliko stepeni ispod nule - naveo je Kon.

Premijerka Ana Brnabić dodala je da nakon svake vakcine dobijate potvrdu kada ste primili prvu dozu, kada treba drugu da primite, koja vakcina je primljena.

- Otvorićemo onlajn ili telefonska centra gde će ljudi moći da se prijave da žele da se vakcinišu da bi posle prioriteta što pre bili vakcinisani - zaključila je Brnabić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna