NOVI SOJ KORONE ĆE SE BRŽE PRENOSITI: Dr Srđa Janković o mutaciji virusa koja je zabrinula svet

Novosti online

24. 12. 2020. u 09:43

IMUNOLOG i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je danas da od novog soja korona virusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji očekuje da se lakše i brže prenosi.

НОВИ СОЈ КОРОНЕ ЋЕ СЕ БРЖЕ ПРЕНОСИТИ: Др Срђа Јанковић о мутацији вируса која је забринула свет

Dr Srđa Janković / Foto Tanjug

- Ako se sećate, ranije je zabeležena jedna od mutacija kod lasica gde je konstatovano da se među njima virus lakše prenosi. U Engleskoj je novi soj polako počeo da iziskuje stari. Što se letova iz Velike Britanije tiče, Vlada će doneti odluku, mi jesmo izvestili da postoji određeni rizik i da bi te letove trebalo stopirati - rekao je dr Janković.

Na pitanje da li vidi prostora za popuštanje epidemioloških mera sledeće nedelje, dr Janković je odgovorio:

- U ovom trenutku medicinski deo Kriznog štaba ne vidi uslove za neko značajnije popuštanje mera. Lično mislim da bi bilo bolje da nismo produžili radno vreme ugostitelja. Šta će biti u narednim danima i kako ćemo dočekati Novu godinu, to ćemo tek videti. Rekao sam da postoje crvene linije koje nećemo prelaziti što se mera tiče, napravićemo konsenzus. Vrlo je bitno da ove Nove godine ne bude okupljanja.

Kako je naglasio, ako Novu godinu budemo čekali na proslavama, to bi moglo biti pogubno za nas.

- Sednica Kriznog štaba je sutra da bi se razmotrile sve ocene situacije, kako bi epidemiolozi dali procenu šta je neophodno dalje od mera, u čemu mogu da se koriguju ili da ostanu iste. Ja ne vidim prostor za ublažavanje u ovom trenutku. U ovom trenutku nemamo poboljšavanje, još su nam bolnice pune.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)