NOVI SOJ VIRUSA U SRBIJI JOŠ OD JULA: Čuvena doktorka Gligić objašnjava „epidemiju u epidemiji”

Novosti online

21. 12. 2020. u 21:39 >> 21:39

TVRDIM da je onaj naš virus iz marta meseca već u julu nestao, a da se tada pojavila ova nova varijanta, samo je niko nije dokazivao. Već sam rekla da imamo praktično novu epidemiju u epidemiji, što pokazuju najveća brzina širenja virusa, prepune bolnice i teža klinička slika pacijenata.

НОВИ СОЈ ВИРУСА У СРБИЈИ ЈОШ ОД ЈУЛА: Чувена докторка Глигић објашњава „епидемију у епидемији”

Foto: Depositphotos/Printscreen

Ovo za Sputnjik kaže virusolog u penziji dr Ana Gligić, govoreći o mutacijama korona virusa povodom novopotvrđenog soja u Engleskoj koji se, prema rečima zvaničnika, širi 70 odsto brže od drugih.

Prema njenim rečima, u Srbiji se krajem jula pojavila nova varijanta virusa korona, s tim što je niko nije dokazivao. Za tu mutaciju Gligićeva veruje da potiče iz Španije, jednako kao i novi soj korone u Britaniji o kome bruje svetski mediji.

Govoreći o opasnostima novih sojeva virusa, naša sagovornica ukazuje da sve što ide većom brzinom to je opasnije, bez obzira na kliničku sliku koju u tom momentu virus izaziva.

- Posle prvog talasa mi smo se primirili, počeli da idemo u kafiće, i onda je počeo da raste broj kontakata, raste broj težih kliničkih slika, i videli smo da se nešto dešava. Mislim da će dr Šekler iz Kraljeva, a jako se uzdam u njega pošto on radi tu genetsku analizu, sve na kraju kazati o tom novom soju- smatra Ana Gligić.

Novi soj virusa korona koji je potvrđen u Velikoj Britaniji najverovatnije ne izaziva teže kliničke forme bolesti niti umanjuje efikasnost vakcine, ali treba biti oprezan uprkos tome što je stopa mutacije niska, one se ipak dešavaju i mogu u budućnosti da menjaju i neke druge osobine virusa, ukazuje virusolog Tanja Jovanović.

-Ova nova varijanta virusa koja je izolovana u Velikoj Britaniji poseduje 17 mutacija koje su fiksirane i nalaze se u S genu novog korona virusa. Sve te mutacije su prisutne i među nekim drugim izolatima, ali nikada do sada nije zapaženo da su sve mutacije prisutne u jednom izolatu. Kao da je došlo do akumulacije nekih mutacija koje su promenile karakteristike virusa u smislu njegovog bržeg prenošenja, i zbog toga je za sada podignut stepen opreznosti na širenje ove nove varijante virusa. Za sada se ništa drugo ne zna, ne zna se da li je taj virus virulentniji, odnosno da li će izazivati teže kliničke forme bolesti- ukazuje Jovanovićeva.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri