OMOGUĆITI SVOJ DECI UPIS U MATIČNE KNJIGE: Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava upućen apel Vladi

V.C.S.

10. 12. 2020. u 20:59

PRAKSIS i druge organizacije civilnog društva, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, pozvale su Vladu da sledeće godine promeni podzakonske akte koji onemogućavaju deci, uglavnom romske nacionalnosti, da se upišu u matičnu knjigu odmah nakon rođenja.

ОМОГУЋИТИ СВОЈ ДЕЦИ УПИС У МАТИЧНЕ КЊИГЕ: Поводом Међународног дана људских права упућен апел Влади

Foto: V. N.

Zbog toga, u prvim mesecima, a ponekad i godinama života, ostaju i bez drugih prava, poput prava na zdravstvenu i socijalnu zaštitu, i to onda kada su im najpotrebnija, kažu u Praksisu.

Mnoge međunarodne organizacije u izveštajima ukazuju na ovaj problem i pozivaju Srbiju da ga reši, kako je to predviđeno Konvencijom o pravima deteta i Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima. To je istakla ove godine i Evropska komisija u izveštaju o napretku Srbije, a prethodno su slične preporuke uputili i Savet za ljudska prava UN, Komitet UN za prava deteta, Komitet UN za ekonomska, socijalna i kulturna prava, Komitet UN za ljudska prava, Komitet UN za eliminisanje diskriminacije, Evropski parlament.

Uprkos tome, i dalje su na snazi odredbe podzakonskih akata koji regulišu postupak prijave rođenja i upisa u matičnu knjigu rođenih. One propisuju da je za upis neophodno da roditelji poseduju lične dokumente. Praksis se i u 2020. godini, kako kažu, kontinuirano sretao sa slučajevima majki koje se porađaju bez dokumenata i koje zbog toga ne mogu nakon rođenjada upišu decu u matične knjige. Umesto toga, moraju da vode posebne postupke za upis dece, koji su često dugotrajni i komplikovani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda