DA LI ĆE OBAVEZNA VAKCINACIJA VAŽITI I ZA DECU? Evo šta kaže dr Kon

Novosti online

04. 12. 2020. u 10:25

EPIDEMIOLOG i član Kriznog štaba za suzbijanje virusa korona, dr Predrag Kon, izjavio je da deca verovatno uopšte neće biti u obaveznoj vakcinaciji.

ДА ЛИ ЋЕ ОБАВЕЗНА ВАКЦИНАЦИЈА ВАЖИТИ И ЗА ДЕЦУ? Ево шта каже др Кон

Foto: Printskrin Kurir TV

On je dodao da će odluka o vakcinaciji dece biti poslednja na dnevnom redu jer ona nisu u riziku.

Dr Kon je pozdravio vest o dopremanju prvih doza ruske vakcine u Srbiju i najave o dolasku vakcina drugih proizvođača i dodao je na redu provera vakcina.

- Postoje zdravstvene vlasti ove zemlje koje proveravaju vakcine i dokumentaciju. Ispituje se da li je bezbedna vakcina. To je sve zakonski regulisano. Ogroman je to posao - naveo je on za RTS.

Vakcina ne može da učini da odjednom sve prestane, naglasio je epidemiolog i dodao da će se njena efikasnost tek videti.

Zdravstveni sistem nije pukao, ali je situacija katastrofalna

Kon očekuje već sledeće nedelje manji broj novoobolelih u Beogradu ali to neće ići ravnomerno u celoj zemlji jer se virus različito širio.

- Za praznike će situacija biti teška jer će pritisak na bolnice biti i dalje veliki. Ove mere će biti na snazi dok god to bude trebalo, a lično mislim da bi one mogled da budu i oštrije - rekao je Kon.

Prema njegovim rečima treba sve učiniti da se odvrate naši građani u inostranstvu od dolaska u zemlju jer ako dođe isti broj kao za Uskrs mi nećemo to izdržati.

- Mi sada imamo katastrofalnu situaciju, prenapregnut je zdravstveni sistem, borba je za svakog pacijenta. Ne može da se kaže da je zdravstveni sistem pukao, ali je teška situacija - rekao je Kon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (3)

Brka

04.12.2020. 13:43

Takvo vakcinisanje bi bilo protivustavno. Osim toga, pokazalo se da deca uglavnom illi nemaju ili imaju blage simptome. Zbog onih 0,001% kojima je korona pokrenula neke druge skrivene bolesti treba vakcinisati svu decu?