DOKTOR TIODOROVIĆ O POLICIJSKOM ČASU: Nema ni govora o tome, ali sve radimo kako bi samnjili pritisak na bolnice

Novosti online

01. 12. 2020. u 21:57

BRANKO Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija i prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, govorili su večeras u Upitniku na RTS o načinima na koje se može spasiti školska godina, ali i o epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

ДОКТОР ТИОДОРОВИЋ О ПОЛИЦИЈСКОМ ЧАСУ: Нема ни говора о томе, али све радимо како би самњили притисак на болнице

Foto: Tanjug

Dr Tiodorović je govorio o novim merama odnosno skraćivanju radnog vremena ugostiteljskih objekata, govoreći da su glavni ciljevi smanjiti širenje infekcije i pritisak na bolnice.

- Ne bih upotrebio izraz "zaključavanje". Ovde se ne radi o vanrednom stanju, u pitanju je ograničeno radno vreme. Moramo da smanjimo pritisak na bolnice da bismo sačuvali ljudske živote. Nema govora o policijskom času, niti vanrednom stanju, već će, ako Vlada usvoji, radno vreme ugostiteljskih objekata biti skraćeno. Mi ne tražimo tri meseca, tražimo makar do 15. decembra da traju mere - kaže dr Tiodorović.

Govoreći o tržnim centrima, epidemiolog je rekao da je bio za to da se "ranije zatvore".

Na pitanje da li su se škole prilagodile, Branko Ružić je rekao da poučeni ranijim iskustivima ceo obrazovni sistem je pokazao "adaptibilnost koja je preko potrebna".

- Ceo prelazak na onlajn sistem je protekao sasvim u redu. Bilo je nekih problema u Čačku, tamo je inspekcija izvršila nadzor. Oni su samoinicijativno prešli na onlajn čime su prekršili uredbu Vlade. Pratimo situaciju sve vreme - kaže Ružić.

Prema rečima Aleksandra Markova iz Foruma beogradskih gimnazija, nije precizirano koliko traje čas u srednjim školama, što "direktori škola tumače na različite načine".

- Nije obezbeđena nacionalna platforma za onlajn nastavu. Škole koje nemaju platformu, moraju da se snalaze kako znaju i umeju - kaže Markov.

Nove digitalne učionice

Ministar Ružić je podsetio da je u srednjoj školi jedna grupa bila onlajn, dok je druga išla u škola, tako da im ova vrsta nastave nije nepoznanica.

- Što se tiče gugl platforme, najzastupljeniji je "gugl klasrum". Registracija domena nije kvantna fizika. Najveći procenat škola je osposobljen za onlajn nastavu. Imamo 10.000 takozvanih digitalnih učionica, plan je da imamo još 20.000 ili 30.000 digitalnih učionica. Plan jeste digitalizacija obrazovanja, ne zbog korone, već zato što pratimo trendove. Sistem je brzo odgovorio na ovaj izazov s dolaskom korone - podvlači Ružić.

Ostavljena je autonomija direktoru da organizuje vaspitno-obrazovni proces, dodao je.

- To je ostavljeno njima da odluče zbog specifičnosti sistema. U Srbiji imamo 1.700 srednjih i osnovnih škola.

O raspustu za đake

Ministar Ružić je govorio i raspustu koji će uskoro početi za đake i trajati duže nego ranije.

- Polugođe nije skraćeno drastično. Savladano je oko trećine gradiva i sledi zaključivanje ocena. Što se tiče raspusta, svi praznici koji počinju sa Svetim Nikolom, 19. decembra, i traju do Svetog Jovana su obuhvaćeni.

Prema rečima Tiodorovića, još jedan je razlog za trajanje raspusta od 21. decembra do 20. januara.

- Moramo da sprečimo miksovanje korone i gripa. Cilj je bio da deca budu više kod kuće. Ja tu decu, srednjoškolce i studente, vidim kao odrasle ličnosti, zato apelujem na samosvest. Moramo svi da se pridržavamo mera - podvlači epidemiolog.

Onlajn nastava

Naime, na sednici je 26. novembra potvrđen je predlog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 da učenici svih srednjih škola, kao i stariji osnovci, od petog do osmog razreda, od ponedeljka 30. novembra pređu na onlajn nastavu.

- U periodu od 30. novembra do početka zimskog raspusta, 21. decembra, nastava će se za učenike od petog do osmog razreda osnovnih škola i za učenike srednjih škola, izvoditi na daljinu. Zimski raspust počinje 21. decembra 2020. godine, a završava se 15. januara 2021. godine i važiće za sve učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji Republike Srbije - stoji u odluci.

Nove mere od vikenda

Ugostiteljski objekti i objekti uslužnih delatnosti moći će da rade samo do 17 sati radnim danima, a vikendom neće moći uopšte da rade, jedna je od novih mera, koje je predložio Krizni štab, a koje će Vlada Srbije usvojiti na sednici u četvrtak.

Nove mere, tako, stupaju na snagu od petka, 4. decembra, što znači da će važiti od ovog vikenda, a kako saznajemo, na snazi bi trebalo da budu dve nedelje od usvajanja.

Danas skoro 8.000 novozaraženih

Danas je registrovano skoro 8.000 novozaraženih korona virusom, od ukupno 22.837 testiranih, što je rekordan broj. Crni niz je nastavljen, pa je tako danas preminulo čak 48 osoba od posledica korona virusa. U Beogradu je danas zabeleženo manje od 2.000 slučajeva, precizije pozitivno je bilo 1.968 ljudi. Na drugom mestu je i dalje Novi sa 576, dok je u Kragujevcu 343, a u Nišu 229.

(Blic.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024