HOĆE LI SE I NIŽI RAZREDI PREBACITI NA ONLAJN? Ministar prosvete otkriva plan za izvođenje nastave do kraja polugodišta

Tanjug

27. 11. 2020. u 08:35

MINISTAR prosvete Branko Ružić izjavio je danas da je namera da ne bude izgubljen nijedan dan obrazovnog procesa, a kamoli godina.

ХОЋЕ ЛИ СЕ И НИЖИ РАЗРЕДИ ПРЕБАЦИТИ НА ОНЛАЈН? Министар просвете открива план за извођење наставе до краја полугодишта

Branko Ružić

- Ovo je stvar od nacinalnog interesa i ne smemo izgubiti nijednu generaciju iako su okolnosti ovakve. Očekujemo da do završetka raspusta i dolaska vakcine pobedimo koronu i da drugo polugodište nastavimo u redovnijem maniru sa nastavnim procesom - rekao je Ružić za televiziju Prva.

Ružić je, govoreći o obolelima u školama, rekao da brojke nisu zabrinjavajuće, kao i da je obrazovni sistem pokazao svu vitalnost.

Prema njegovim rečima, škole nisu mesto gde dolazi do preterane transmisije virusa, ali da je zbog opšte situacije vlada donela uredbu da se učenici starijih razreda osnovnih škola i učenici srednjih škola prebace na online nastavu.

- Sadržaji se snimaju po mesec dana unapred za online nastavu i tu nema problema. Ministarstvo prosvete je pripravno i spremno da se svakog dana prebacimo na model online nastave, kao što je bilo i u vreme vanrednog stanja - rekao je Ružić.

Upitan da li će se i učenici nižih razreda prebaciti na tu vrstu nastave, on je rekao da se vodi računa o tome šta kažu zdravstveni radnici, kao i da virus nije takav da ostaje u toj populaciji.

- Čak se govori i da nije prenosiv i da ne ugrožava integritet dece mlađe od 12 godina. Uveren sam i da će i vlada uraditi sve da se što pre nabave vakcine i da ćemo u januaru ući u fazu saniranja problema - rekao je Ružić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (3)

Dada

27.11.2020. 10:11

Gos MINISTRE Ukoliko Vam dokazemo,a i sami verovatno znate,da ima zarazene dece mladje od 12 god dal ce Vam biti dovoljno da promenite SVOJE misljenje koje se nepodudara sa slikom sa terena. Lako je Vama,Vasa svaka rec se objavljuje.mi nemamo tu mogucnost i privilegiju

Zabrinuta mama

27.11.2020. 12:24

Molim vas, kako bilo ko može da tvrdi tako nešto kada se deca uopšte ne testiraju. Dakle, niko nema tačne podatke i vrlo je opasno kalkulisati sa odlukom koja ima veze sa decom. Mislim da svi đaci treba da pređu na online, jer je ipak njihiva bezbednost i zdravlje iznad svega. Uostalom da je tako kao što kažete, ne bi deca u nižim razredima nosila maske, dolazila u školu u manjim grupama, sedela sama u klupama...oni nemaju odmor napolju, ne drže se za ruke. Zašto je sve tako ako ste sigurni da ne mogu da se zaraze, ili je ipak sve samo pretpostavka, vrlo opasna pretpostavka.

DRDjole

01.12.2020. 07:44

Najveca transmisija je u vrticima i nizim razredima.U vrticima nenose maske a mali skolarci su cirkus sa maskama.Ove starije sto ste na onlajn pa tu nista niste dobili oni se vidjaju i bez skole.Znaci sve obrnuto radite,tamo gde bi bilo smisla vi pustate a tamo gde nema onlajn???? I deca manje oboljevaju jel imaju manje proteina u sluznici nosa ali da virus nose kuci nose i to kako a pogotovo deca u vrticu bez maski,sa puno kontakta i bez distance itd,itd.