ONLAJN NASTAVA SVE BLIŽE: Raste broj zaraženih učenika i nastavnika u školama, u nekim gradovima đaci već uče od kuće

Lj. BEGENIŠIĆ

24. 11. 2020. u 07:43

ODLUKA da li će đaci u Srbiji preći na onlajn nastavu ili će nekako "izgurati" normalan nastavni proces do 21. decembra, kada bi trebalo da počne raspust za učenike na celoj teritoriji Srbije, još uvek se "vaga". Analizira se epidemiološka situacija po školama, a konačanu preporuku koja bi važila na teritoriji cele dražave donosi državni Krizni štab.

ОНЛАЈН НАСТАВА СВЕ БЛИЖЕ: Расте број заражених ученика и наставника у школама, у неким градовима ђаци већ уче од куће

PRAVILA: OŠ "Drinka Pavlović" u Beogradu

- Procenjuje se koliko je virus ušao u školske kolektive, a rizik prenošenja u samoj školi postao je veći nego u samoj zajednici, a kada će nastupiti trenutak kada će celo školstvo da pređe na onlajn nastavu to sada ne mogu da kažem, sigurno da se približava - rekao je dr Srđa Janković, član Kriznog štaba. - Odeljenja prelaze na onlajn nastavu kada se za to steknu uslovi. Stav Kriznog štaba je da se što duže moguće niži razredi zadrže u školi, delimično i zbog toga što mlađa deca ne mogu sama da ostaju kod kuće.

Istovremeno, kada je reč o lokalnim samoupravama, ostavljeno je da na preporuku lokalnog kriznog štaba, đaci u tim gradovima mogu da pređu na učenje od kuće. Tako su se škole u gradovima u kojima je proglašeno vanredno stanje - Vrbasu, Bujanovcu, Paraćinu, Temerinu i Boru, kao i neke škole u Nišu - prebacile na onlajn nastavu. Ipak, u većini obrazovnih ustanova u Srbiji radi se normalno, iako u gotovo svakoj ima inficiranih i nastavnika i učenika, kao i onih koji su u samoizolaciji zbog kontakta.

Škole ubrzano privode polugodište kraju, jer je gotovo izvesno da će raspust početi 21. decembra. Za to je, međutim, potrebno izmeniti školski kalendar. Ministar prosvete Branko Ružić rekao je juče da se pominje ideja da se ujednače školski kalendari AP Vojvodine sa ostatkom Srbije i da zimska pauza može da bude od 21. decembra do 20. januara, kako bi se pokrili svi praznici. On je naglasio da se škole zasada ne zatvaraju, ali da uvek postoji mogućnost prelaska na onlajn nastavu. Rekao je da će se razgovarati o prelasku na onlajn za starije razrede osnovnih škola i za srednjoškolce. Govoreći o broju zaraženih u prosveti koji se uvećava, Ružić je poručio:

- Brojevi su po statistici zanemarljivi, ali sistem ima nivo do kojeg može da izdrži taj udar koji dolazi spolja, ne iz obrazovnog sistema, jer obrazovni sistem nije mesto gde je transmisija virusa prisutna u tom visokom nivou.

VIŠE ĐAKA BI ČASOVE NA DALjINU

KAKO nam kažu roditelji, u školama se povećava broj zahteva za prelazak dece sa "normalne" na onlajn nastavu, kao što je slučaj u Šestoj beogradskoj gimnaziji. Inače, na početku školske godine, roditeljima je predočeno da deca mogu svakog meseca da se prebace na onlajn nastavu i obratno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OTEŽANO DISANJE, GLAVOBOLJE, UBRZAN RAD SRCA... Beograđani se žale na brojne tegobe, lekar objasnio o čemu je reč i kako možemo sebi pomoći