KON POSLE PRIMLJENOG ODLIKOVANJA: Vreme da se situacija preokrene, da potisnemo ovu neman 21. veka

Novosti onlajn

11. 11. 2020. u 13:15

- DANAS nije dan slavlja, ali jeste vreme časti i i vreme da se situacija preokrene u borbi protiv virusa - poučio je Kon.

КОН ПОСЛЕ ПРИМЉЕНОГ ОДЛИКОВАЊА: Време да се ситуација преокрене, да потиснемо ову неман 21. века

Foto: Tanjug

- Vreme je da se situacija u borbi sa koronom preokrene, da sa pojavom vakcina i solidarnim sprovođenjem mera potpisnemo ovu neman 21. veka - poručio je danas epidemiolog dr Predrag Kon, jedan od odlikovanih za zasluge u borbi sa korona virusom.

Kon, koji je odlikovan Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena, rekao je da će to priznanje preuzeti sa osećanjem ogromne časti i uz zahvalnost na poverenju da se obrati u ime svih laureata.

- Svoj doprinos dali su zdravstveni radnici, ali i brojno nemedicinsko osoblje. U odlikovane su uključene i institucije, za javno zdravlje i socijalne zaštite, koje su se istakle radom, kao i pripadnici vojske koji su sve vreme, a posebno u prvom talasu bili od uzuzetne pomoći. Novinari koji su doprineli odgovornim izveštavanjem, kao i ljudi koji su imali herojsko angažovanje, a da nisu medicinski radnici - nabrojao je Kon.

Posebno je naveo da su danas 12 lekara i jedna medicinska sestra, koji su u borbi protiv kovida izgubili život, posthumno odlikovani.

- U vreme kada je pandemija kovida 19 u velikom naletu, svima koji su se i danas našli u situaciji da brane živote građana treba da se i ovom prilikom zahvalimo. Svi su u odbrani otadžbine, tako što čuvaju živote obolelih - rekao je Kon.

On je istakao da je Srbija u celini angažovana u ovoj borbi, očuvanja bezbednosti i zdravlja, jer, kako je rekao, jedni bez drugih ne mogu.

Podsetio je da je danas istorijski dan, kada je okončan Prvi svetski rat.

- Danas nije dan slavlja, ali jeste vreme časti i i vreme da se situacija preokrene u borbi protiv virusa, da sa pojavom vakicna i solidarnim sprovođenjem mera potisnemo ovu neman 21. veka - poručio je Kon.

Podsetio je da istorija Ordena Karađorđeve zvezde, koji od danas nosi, seže u 1904. godinu.

- Svoja osećanja, mešavinu ponosa, časti i velike odgovornosti, ne mogu da opišem rečima - rekao je Kon i svim odlikovanim uz čestitke poželeo da se sa ponosom sećaju današnjeg dana.

Doktor Kon je istakao da svoj orden posvećuje supruzi Albini, njenoj ćerki Vesni, a posebno svom sinu Slobodanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)