U KASI MILION MANJE: Oko 19.000 paušalaca nije do sada preuzelo elektronsko rešenje iz "sandučeta"

S. BULATOVIĆ

02. 11. 2020. u 13:23

PORESKA rešenja su još polovinom januara stigla u oko 95.000 e-sandučića preduzetnika paušalaca. U prvih šest meseci ovu obavezu izmirilo je 55.934 obveznika.

У КАСИ МИЛИОН МАЊЕ: Око 19.000 паушалаца није до сада преузело електронско решење из сандучета

Foto N. Karlić

Oko 19.000 paušalaca nije ni preuzelo poslato rešenje. Kada je reč o finansijskom efektu, naplata je oko milion dinara "slabija" nego u istom periodu lane.

Od početka ove godine uspostavljen je novi sistem paušalnog oporezivanja. Na njega utiče koeficijent delatnosti, prosečna plata, godine poslovanja, pa i starost preduzetnika.

Ključna novina je da je obavezu moguće izračunati poreskim kalkulatorom, tako da ne zavisi od procene poreznika i iznosi su poznati na samom početku godine.

- U zakonskom roku, do 18. februara, preuzeto je 75.637 rešenja o paušalnom oporezivanju - kažu u Poreskoj upravi. - Zaključno sa 1. julom, 55.934 poreska obveznika je izmirilo obaveze, ili su u pretplati na računu za uplatu poreza na prihode od samostalnih delatnosti koji se plaća prema paušalno utvrđenom prihodu, po rešenju Poreske uprave. U dugu je 22.775 poreskih obveznika. Rešenja o paušalnom oporezivanju nisu preuzela 19.142 poreska obveznika.

OSNOVICA

OSNOVICA paušalnog poreza se određuje tako što se prosečna plata u mestu delatnosti pomnoži sa brojem zaposlenih i podeli sa ukupnim brojem stanovnika. Ona se množi sa koeficijentom delatnosti. Zona povećava iznos obaveze jedino ako je ona "ekstra", dok "druga", "treća", "četvrta" zona umanjuju obavezu.

Postoji spisak lokacijski nezavisnih delatnosti - informatika, konsultantske usluge, taksisti. Njima se osnovica obračunava preko republičkog proseka, broja zaposlenih i stanovnika u Srbiji.

U toku prvih šest meseci naplaćeno je 10,64 miliona dinara po osnovu poreza na prihode od samostalnih delatnosti. U istom periodu prošle godine od paušalaca je prikupljeno 11,63 miliona dinara. U Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj kažu da će krajem godine uraditi procenu efekata i analiziraće rezultate, ali nakon pola godine, sve im ukazuje na to da je reforma uspela.

- Nažalost, situacija sa vanrednim stanjem i kovidom 19, uticala je na smanjenje prihoda preduzetnika. Neki od njih su privremeno zamrzli poslovanje, pa će to sigurno imati negativne posledice i na visinu naplaćenih poreza i doprinosa - objašnjavaju u NALED. - Podatak o 19.000 nepreuzetih rešenja se odnosi na elektronski oblik, ali su preduzetnici kopije mogli da preuzmu i u filijalama PU.

Činjenica da je više od 75.000 preduzetnika preuzelo rešenja elektronskim putem je ohrabrujuća, tvrde u NALED. S obzirom na to da govorimo o periodu vanrednog stanja, teško je proceniti da li oko 55.000 redovnih platiša dobar rezultat. Tokom marta i aprila više od 6.000 paušalaca je zamrzlo svoje poslovanje, a sigurno je veliki broj njih imao poteškoća u plaćanju obaveza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili