U PROSJAČENJE I SA DVE GODINE?! Milostinju, pored siromašnih, traži sve više onih koji glume muku i zloupotrebljavaju najmlađe

V. Crnjanski Spasojević

26. 10. 2020. u 08:00

U BEOGRADU ima oko 2.000 maloletnih prosjaka, a najmlađi, prema podacima Gradskog centra za socijalni rad, nema ni dve godine. Polovina živi u 28 neformalnih naselja, u 10 gradskih opština. Glavni izvor prihoda za 750 njihovih porodica, kako kažu u Svratištu za decu, jeste sakupljanje sekundarnih sirovina i - prosjačenje. To su jedini načini da dopune novčanu pomoć koju dobijaju od države, a za koju tvrde da im je nedovoljna.

У ПРОСЈАЧЕЊЕ И СА ДВЕ ГОДИНЕ?! Милостињу, поред сиромашних, тражи све више оних који глуме муку и злоупотребљавају најмлађе

Foto P. Milošević

- Od početka epidemije korone cene otkupa sekundarnih sirovina su pale, pa su se i porodični prihodi rapidno smanjili - objašnjava Mina Lukić, koordinator Svratišta. - Dok je pre kovida cena kilograma npr. plastike bila 26 dinara, sada je 10. To je i nateralo porodice da na različite načine pokušaju da dopune kućne finansije.

Između ostalog i prosjačenjem. Tako se na ulici sada mogu videti i deca koje ranije nije bilo, pa čak i vrlo pristojno obučena.

Prema rečima Mine Lukić, broj "dece ulice" u svratištima na Zvezdari i Novom Beogradu nedeljama već ne pada. Dok je ranije za ovo doba godine bilo karakteristično da dnevno svrati njih 60-65, sada brojke variraju između 70 i 112, koliko ih je najviše bilo u jednom danu ove jeseni. Ti su brojevi karakteristični za ledeni januar, a ne za oktobar. Sada dolaze ne da se ogreju, već da pojedu nešto i okupaju se.

Zbog zanemarivanja prošle godine 189 dece oduzeto roditeljimaSadržaj

Na evidenciji Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu prošle godine bilo je 58 "dece ulice" različitog uzrasta, potvrđeno je za "Novosti" iz ove institucije. Najmlađe je imalo manje od dve godine, jedno je bilo uzrasta 3-5 godina, njih 25 je imalo između šest i 14, dok je 31 bio u tinejdžerskom dobu, između 15 i 17 godina. Iz bioloških porodica, zbog zlostavljanja i zanemarivanja, lane je izdvojeno 189 dece, od kojih su neka terana i na prosjačenje.

Foto P. Milošević

 

Traženje milostinje se uglavnom kod nas goni prekršajno, osim kada tužilaštvo pronađe elemente krivičnog dela, npr. trgovine ljudima, zlostavljanja ili prevare. Kako je nedavno naveo Đuro Pavlica, sudija beogradskog Prekršajnog suda, ova sudska instanca prošle godine imala je šest težih predmeta, kada je prosjačenje vršeno u grupi. Tada su i presuđivane sankcije veće od propisanih 5.000 do 10.000 dinara, ili do 30 dana zatvora.

Većina prosjaka pred sudom tvrdi da moraju da prose jer su siromašni, nemaju redovna primanja i lošeg su zdravstvenog stanja. Međutim, neretko se sudije sreću i sa lažnim prosjacima, koji glume svoje teške materijalne i zdravstvene prilike.

Protiv dece prosjaka, ako su mlađa od 14 godina, ne može se voditi sudski postupak. Ali, može se voditi protiv njihovih roditelja, staratelja ili hranitelja, jer su propustili da obave dužni nadzor.

- Kada je pitanju zloupotreba dece radi prisile na rad i prošnje na ulicama, centar za socijalni rad postupa po službenoj dužnosti kada ga obavesti policija, pravosudni organi ili građani, koji to mogu učiniti i anonimno. Nakon prijave, stručni radnici centra po hitnom postupku pokreću proceduru neodložne ili hitne intervencije sa ciljem uspostavljanja bezbednosti za dete - kažu za "Novosti" u Gradskom centru.

- Organ starateljstva može podneti krivične prijave protiv roditelja zbog sumnje na zlostavljanje i zanemarivanje. Zaštita dece je uvek na prvom mestu - kažu u GCSR.

PLjUŠTE PRIJAVE, ALI BEZ EFEKTA

POLICIJA je zbog krivičnog dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnika podnela prošle godine 119 krivičnih prijava, a sud je doneo 43 osude, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. U prethodnih devet meseci, takođe u glavnom gradu, policija je podnela prekršajnom sudu 669 zahteva za pokretanje postupka protiv odraslih koji su se bavili prosjačenjem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN ŽENA I DEVOJAKA U NAUCI: Prilika za promovisanje i priznavanje njihove uloge i značaja