MOZAIK SPASITELJA ĆE VAS OSTAVITI BEZ DAHA: Zavirite u unutrašnjost Hrama Svetog Save u Beogradu (FOTO/VIDEO)

R. Dragović

24. 10. 2020. u 10:00

VEKOVNI san srpskog naroda se ostvaruje - za svega nekoliko nedelja u Hramu Svetog Save na Vračaru biće završen i najmanji detalj!

МОЗАИК СПАСИТЕЉА ЋЕ ВАС ОСТАВИТИ БЕЗ ДАХА: Завирите у унутрашњост Храма Светог Саве у Београду (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Ž. Knežević

Građevinske skele iz unutrašnjosti juče su uklonjene, a dnevno svetlo prvi put je obasjalo veličanstven mozaik koji ukrašava svodove zavetnog hrama srpskog naroda.

Impresivno umetničko dostignuće ruskih mozaičara i domaćih neimara od juče je vidljivo u svom punom sjaju i lepoti. Površinu od čak 15.000 kvadratnih metara zauzimaju impresivni portreti Isusa Hrista, Bogorodice, prizori iz Starog i Novog zaveta, likovi srpskih svetitelja... Enterijerom dominira zlatni sjaj miliona komadića stakla i plemenitog kamena svih boja, ugrađenih u višemetarske figure i likove, impresivne po dimenzijama i umetničkom izrazu.

"CARE NEBESKI" I NA ARAPSKOM

HRASTOVA vrata na Hramu optočena su plemenitim metalom, a u reljefu je utisnuta molitva "Care nebeski" na srpskom i ruskom, pa čak i arapskom jeziku i jidišu. U Hram će se ubuduće stupati ispod mozaičke ikone Nerukotvorenog Obraza Isusa Hrista, kome sa obe strane stoje likovi Svetog Save i Svetog Simeona Mirotočivog. Upravo ovih dana završavaju se poslednji radovi na popločavanju platoa oko Hrama.

Glavni pečat unutrašnjosti daje monumentalni Hristos Pantokrator koji natkriljuje oltarski prostor. Raspon njegovih ruku je gotovo 20 metara. Najveću površinu na južnoj, severnoj i zapadnoj strani zauzimaju novozavetne scene Vaskrsenja, Rođenja Hristovog i Uspenja Bogorodice. Posebno je monumentalna predstava Stvaranja sveta, na višem, galerijskom nivou, natkriljen Vaznesenjem u glavnoj kupoli.

Kružni prostor pod kupolom, po vizantijskoj tradiciji, prekriven je plavim mozaikom, koji dočarava nebeski svod.

Iako su najveći poslovi na ukrašavanju Hrama završeni, neimari i dalje rade. Privode se kraju radovi na glavnom ikonostasu. Izrađen je od italijanskog mermera, a u njega je ugrađeno neverovatnih 87 tona ovog materijala i čak 15 tona čelika.

Po okončanju ovog posla, neimari pristupaju završetku poda, koji će, takođe, biti izrađen od najfinijeg kamena.

- Bogu hvala, završavamo sve po planu - kratko su nam rekli sveštenici Svetosavskog hrama. Zajedno sa ruskim akademikom Nikolajem Muhinom, umetničkim tvorcem unutrašnje dekoracije, bratstvo Hrama neprekidno prati i pomaže završetak radova na najvećoj svetinji srpskog naroda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

GLOBALNI FORUM O ETICI VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Ka razumevanju i upravljanju novim izazovima