OJAČANO PARTNERSTVO: Osniva se predstavništvo Ministarstva odbrane Rusije u Srbiji

Lj. B. - S. S. R.

21. 10. 2020. u 12:20

PREDSTAVNIŠTVO Ministarstva odbrane Ruske Federacije biće otvoreno u Srbiji, a cilj je pružanje podrške i brže rešavanje pitanja u vezi sa vojnotehničkom pomoći i saradnjom dveju zemalja, potvrđeno je "Novostima" u našem Ministarstvu odbrane.

ОЈАЧАНО ПАРТНЕРСТВО: Оснива се представништво Министарства одбране Русије у Србији

Foto arhiva

Kako nam je rečeno, trenutno se sprovodi procedura koja treba da dovede do zaključivanja Sporazuma između dve vlade o otvaranju kancelarije.

- Vojnotehnička saradnja sprovodi se u skladu sa Sporazumom između vlada Srbije i Rusije koji je potpisan na osnovu dogovora predsednika i vrhovnih komandanta Aleksandra Vučića i Vladimira Putina - kažu u Ministarstvu odbrane.

Istovremeno, i u Rusiji su počele pripreme za ovaj vid saradnje. Premijer Mihail Mišustin odobrio je nacrt sporazuma u kojem se navodi da se predstavništvo formira u cilju pomoći srpskoj strani u rešavanju pitanja vojne i vojnotehničke saradnje, davanja smernica za aktivnosti ruskih vojnih specijalista u Srbiji za pružanje pomoći u izgradnji oružanih snaga zemlje, obuci u radu, popravci i upotrebi naoružanja i vojne tehnike koju je isporučila Rusija.

Posete jedinicama opremljenih ruskim naoružanjem

U DOKUMENTU ruske vlade navedeno je i da će predstavništvo održavati ruska strana, da šef ruske kancelarije može da, a uz prethodni dogovor sa Srbijom, posećuje jedinice Vojske Srbije, koje imaju rusko naoružanje i tehniku. Takođe, ovlašćen je i da informiše rukovodstvo Ministarstva odbrane o radu njegovih kolega, kao i da koristi sredstva naših oružanih snaga, ali samo uz prethodni dogovor sa "domaćinom".

Foto arhiva

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da Srbija sa Rusijom već ima strateško partnerstvo, te da su oni naš ključni partner u odbrambenom sistemu.

- Normalno je da imaju kancelariju, kao što postoji i Kancelarija za saradnju s NATO.

Vojna neutralnost nas obavezuje na izbalansirana rešenja - kaže Anđelković, za "Novosti".

On pojašnjava da predlog o otvaranju kancelarije nije jednostran, odnosno nije ga inicirala samo ruska strana, nego se o njemu već duže pregovara i sa našim zvaničnicima.

- Ovo je dobar potez, jer će nas i zapad više ceniti kada vidi da imamo alternativu - navodi Anđelković. - Moguće je da ćemo se naći pod dodatnim pritiskom zapadnih partnera, mada ne vidim zašto bi im toliko smetalo otvaranje ruske kancelarije pri Ministarstvu odbrane.

U Srbiji već postoji i Kancelarija za saradnju sa NATO, koja je otvorena na talasu postpetooktobarskog uspostavljanja saradnje sa ovim savezom. Prethodne decenije ona je često kritički pominjana, budući da je bila smeštena u zgradi Ministarstva odbrane, što je ocenjivano kao presedan. Otvaranje ruskog predstavništva dolazi u trenutku kada je Srbija, vođenja principom vojne neutralnosti otkazala sve vojne vežbe sa NATO, ali i Rusijom i članicama Saveza ODKB.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas