HOĆE LI IKADA BITI PRAVDE: Za ubistva gospićkih Srba trebalo da odgovara desetine Hrvat

Tanjug

18. 10. 2020. u 15:28

ХОЋЕ ЛИ ИКАДА БИТИ ПРАВДЕ: За убиства госпићких Срба требало да одговара десетине Хрват

Foto arhiva

PREDSEDNIK Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je danas na to da je na desetine Hrvata trebalo da bude osuđeno na višedecenijske zatvorske kazne za ubistva Srba u Gospiću od avgusta do decembra 1991. godine.

Linta je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima podsetio da je u tom periodu ubijeno najmanje 124 Srba u Gospiću, a da je skoro polovina njih odvedena iz svojih kuća i stanova i ubijena 17. i 18. oktobra, kao i da su pronađeni i sahranjeni posmrtni ostaci svega 50 žrtava, dok se za ostalima još traga.

Za navedeni masovni i organizovani zločin gospićkih Srba, kako navodi Linta, osuđeni su samo tadašnji sekretar Operativog štaba u Gospiću Tihomir Orešković na 15 godina zatvora, tadašnji komandant 118. Brigade Mirko Norac na 12 godina i Stjepan Grandić na 10 godina.

Linta ukazuje i na to da je za vreme izdržavanja zatvorske kazne general Norac vodio normalan život, strudirao, venčao se, sagradio kuću i organizovao razne proslave kojima su prisustvovali visoki državni funkcioneri, kao i da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije još uvek nije pokrenulo postupak za masovni i organizovani ratni zločin protiv Srba u Gospiću.

Podsetio je da su Srbi doživeli teror u Gospiću i tokom Drugog svetskog rata, i to u prvom likvidacionom logoru koji je bio deo kompleksa koncenracionih logora na području Like.

Za samo 132 dana postojanja kompleksa koncentracionih logora Gospić-Jadovno-Pag od aprila do avgusta 1941. godine ubijeno je više od 38.000 Srba i oko 2.000 Jevreja i ostalih.

Gospićki i lički Hrvati nikad nisu priznali da su počinili genocid nad Srbima, niti su izrazili pokajanje i zatražili opraštaj, naveo je Linta i dodao da još nije izvršena ekshumacija ubijenih Srba, niti su obeležena stratišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)