DOŠLO JE DO OZBILjNOG POGORŠANjA: Doktor Kon se obratio građanima - Imamo situaciju koja jasno ukazuje šta može da nam se dogodi!

Tanjug

17. 10. 2020. u 07:46

ДОШЛО ЈЕ ДО ОЗБИЉНОГ ПОГОРШАЊА: Доктор Кон се обратио грађанима - Имамо ситуацију која јасно указује шта може да нам се догоди!

Dr Predrag Kon / Foto Tanjug

EPIDEMIOLOG Predrag Kon izjavio je da nošenje zaštitnih maski trenutno zamenjuje vanredno stanje i policijski čas, ističući da je ”neprijatnost zbog korišćenja maski hiljadu puta manja od neprijatnosti obolevanja”.

- Jasno je da imamo pogoršanje epidemiološke situacije. To pogoršanje se posebno vidi u Beogradu, koje polako prelazi u nepovoljnu situaciju kada je Beograd u pitanju. Kada uporedimo sa nekim periodom koji je trajao mesec dana, jasno je da je došlo do ozbiljnog pogoršanja - rekao je Kon za RTS.

- Neprijatnost zbog korišćenja maski je hiljadu puta manja od neprijatnosti obolevanja. Da ne pričam da se mi više plašimo kazni nego što se plašimo smrti - primetio je Kon.

Istakao je da se ovoga puta u Srbiji neće reagovati vanrednim stanjem.

- Zaštitna maska trenutno zamenjuje vanredno stanje i policijski čas - rekao je Kon.

Kon je naveo da je u školama napravljen sistem koji nije planiran da se isključuje i koji ima svoje jedinice nadzora i praćenja.

- Zna se da treba sve vreme da se nose maske, osim kad se sedi u klupi. Imamo to pod kontrolom. Nema razloga da se razmišlja o prekidu škole, što ne znači da nećemo pratiti situaciju - rekao je Kon.

Komentarišući situaciju u regionu gde bukti epidemija, Kon je rekao da mnoge od tih zemalja nisu imale drugi talas, kao Srbija.

- Ovo je za njih uglavnom drugi talas. Ono što jeste sigurno je da u sprovođenju mera ne verujem da smo nešto iznad okolnih zemalja, bez obzira što smo samo merama uspeli da suzbijemo drugi talas. Ipak, imamo situaciju koja jasno ukazuje šta može da nam se dogodi - upozorava Kon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Nik

17.10.2020. 08:43

Bravo za skole kakvo raspustanje djaci su primer postovanja mera a ima i skola gde nemoze online kao osnovna skola u Zemunu za slepe i slabovide jel ta deca imaju cas orjentacije kretanja na poligonima skole to nemoze online.

Michael

17.10.2020. 09:35

Koliki je procenat uveženih u odnosu na domace slucajeve? Koliki je R indeks? Koliki je procenat prokuzenih do sada? Dajte konkretne podatke ne smarajte sa pranjem ruku i maskama. To valjda (skoro) svi znamo.

Odgovorni Da Odgovaraju

17.10.2020. 12:16

Чему сада галама? Било је времена за политику карантина, као на Новом Зеланду, где маске нису обавезне, а нема ни короне. Кризни штаб је спроводио непроверену догму о 1% преноса при општем маскирању, па стижемо где су са маскама већ стигли Шпанија, Француска, Италија, Немачка...

maniks

17.10.2020. 12:49

Dr.Kon vikend je oslobodite nas bar jedan da se odmorimo od vasih praznih svakodnevnih prica.Mesecima pricate jedno te isto, dosadni ste. Znamo mi nismo nepismeni i glupi pratimo i svetska desavanja i nacine pristupa lecenju Kovida sto od vas nikad nismo culi, a nismo jer vi ni pacijenta sa kovid niste videli. Pustite da doktori koji su u svakodnevnom dodiru sa kovid pacijentima nesto kazu a sigurno imaju sta za razliku od vas i one Darije Kisic.

Krunoslav III

17.10.2020. 14:57

Анализирајући напредовање "пандемије" у разним државама, а нарочито код нас и околним земљама, намеће ми се закључак да се ова "зараза" шири управо сразмерно УЛАГАЊИМА у такве објаве. Свако може да претпостави, ако му страх од прехладе није заблокирао мозак, ко су улагачи и ко су примаоци таквих улагања. Није уопште тешко. Мени је, на пример, то било јасно још у марту, пар дана по проглашењу "пандемије".