IZ ŽARIŠTA STIŽU BEZ TESTIRANJA: U susednim zemljama "gori" od virusa, a strancima naše granice i dalje otvorene

B. RADIVOJEVIĆ

15. 10. 2020. u 08:00

VIRUS korona širi se kao cunami. Sve zemlje prijavljuju porast broja obolelih, izuzev Kine, a mnoge obaraju rekorde u broju zaraženih. Raste strah da bi tako nešto moglo da se dogodi i u Srbiji, pogotovo zbog jučerašnjeg skora od 245 pozitivnih na 6.428 testiranih, i izbijanja tzv. Konovog koeficijenta na 3,8 odsto. Svuda oko nas su žarišta, ali i pored toga u Srbiju iz većine zemalja može da se uđe bez posebnih uslova, a mi bez PCR testa u okruženju možemo u pet država - Sloveniju, BiH, Severnu Makedoniju, Albaniju i Bugarsku.

ИЗ ЖАРИШТА СТИЖУ БЕЗ ТЕСТИРАЊА: У суседним земљама гори од вируса, а странцима наше границе и даље отворене

Našim državljanima otvorene BiH, S. Makedonija, Slovenija, Bugarska i Albanija / Foto Tanjug

Nema najava da li će Srbija proširivati spisak zemalja čijim državljanima će na našim granicama tražiti PCR test ili obaveznu samoizolaciju. Zasad je PCR potreban samo onima koji dolaze iz Hrvatske, Severne Makedonije, Bugarske i Rumunije.

Dok država očigledno još vaga da li će se i pooštravanjem uslova za ulazak u Srbiju štititi od korone, ministar zdravlja Zlatibor Lončar ponovo poziva građane na poštovanje svih propisanih mera.

- Potvrdili smo da mere daju efekat. Ako smo do sada mogli da imamo dobar rezultat, budimo i dalje disciplinovani i jedinstveni, da ne bismo ponovo došli u situaciju da, kao što rade mnoge zemlje, uvodimo obavezno nošenje maski na otvorenom, zatvaramo restorane, uvodimo policijski čas. - Ima procena da bi na proleće ili početkom leta sledeće godine mogla da se okonča epidemija - rekao je Lončar.

Iako beležimo porast obolevanja pre nego što se očekivalo, daleko smo, srećom, od dosadašnjih rekorda: 426 obolelih 22. jula i 18 umrlih 10. jula. U okruženju, ali i u celoj Evropi, situacija je dramatično drugačija. U BiH je sa 476 obolelih i 11 umrlih za dan oboren dosadašnji rekord. I Hrvatska beleži rekordnih 748 obolelih u danu, a četiri osobe su preminule. Sloveniji među 4.902 testirana ima 707 novih slučajeva infekcije. U Austriji broj novozaraženih neprestano raste, u protekla 24 sata registrovano je 1.346 novih slučajeva, što je najviše u danu od početka epidemije.

BEOGRAD PRATE KRAGUJEVAC I VALjEVO

REKORD po broju zaraženih još drži Beograd sa 84 nova slučaja. Slede Kragujevac i Valjevo sa po 23, U Nišu je potvrđeno devet, u Vranju sedam, Novom Sadu i Kruševcu po šest... Od posledica kovida u poslednja 24 sata preminula je još jedna osoba, što je 768. žrtva od početka epidemije. U bolnicama je 351 pacijent, od kojih 22 na respiratorima.

Rekord je oboren i u Slovačkoj sa novih 1.410 zaraženih, kao i u Češkoj gde je virus u danu potvrđen kod čak 8.325 stanovnika. U ovoj zemlji, sa 10,7 miliona stanovnika zabeležen je petostruki porast broja zaraženih od septembra. Rumunija je dan ranije imala 3.109 zaraženih, a po najnovijem preseku za 24 sata - 4.016 novoinficiranih i čak 68 preminulih. Broj novozaraženih u prethodna 24 časa u Poljskoj dostigao je rekordnih 6.526, dok je preminulo još 116 ljudi. I u Bugarskoj novi rekord - 785 zaraženih, gotovo 200 više nego prethodnog dana. U Mađarskoj je u prethodna 24 sata preminulo 27 osoba od kovida, a zaraženo još 920.

Testiranje na koronu

U Italiji broj zaraženih u jednom danu porastao je za gotovo 1.500 novih slučajeva, pa ih za 24 sata bio 5.901 novi i 41 preminuli.

Kod nas broj inficiranih već drugu nedelju raste, ali ne drastično. Pofesor dr Marija Zdravković, direktor KBC "Bežanijska kosa", kaže da je u ovoj ustanovi trenutno 90 pacijenata sa kovidom, od kojih troje na respiratoru.

- Poslednjih 20 dana primećeno je zatišje, ali je početak ove nedelje doneo veći broj pacijenata - navodi prof. Zdravković. - To jeste povećanje u odnosu na pre sedam ili 10 dana, ali je još manje nego u prva dva navrata korone. Trenutno imamo tri pacijenta koji su životno ugroženi.

Najmlađi pacijent sa kovidom u "Bežanijskoj kosi" ima 19, a najstariji 93 godine.

EVROPSKA ADMINISTRACIJA ODLOŽILA ODLUČIVANjE

"ŠENGEN" NAM I DALjE ZATVOREN

ŠENGENSKI prostor i dalje ostaje zatvoren za građane Srbije! Iako je epidemiloška situacija u našoj zemlji daleko bolja nego širom EU, promena u odnosu na dosadašnji režim ulaska zasada neće biti, saznaju "Novosti" u Briselu. Evropska administracija je letos najavila da će dva puta mesečno da procenjuje situaciju. Nova odluka se, tako, očekivala danas, ali su u Evropskom savetu rešili da je odlože bar za nedelju dana. Razlog za to je, kako saznajemo, "tehničke prirode". Ovakve odluke, naime, donose ambasadori zemalja članica, ali se oni ove sedmice neće sastajati, jer su se u Luksemburgu već, na samitu, okupili šefovi diplomatija. Prethodno je, početkom nedelje, održan sastanak na ekspertskom nivou, kada je odlučeno da se zasad ništa ne menja. Srbija je odavno ispunila sve postavljene uslove, ali našim građanima ulaz u šengenski prostor još nije ponovo odobren. (G. Č.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba