SITUACIJA JE ZABRINJAVAJUĆA: Virus je počeo da se preliva iz Beograda, a dva grada beleže dramatičan skok zaraženih

Novosti online

14. 10. 2020. u 17:28

СИТУАЦИЈА ЈЕ ЗАБРИЊАВАЈУЋА: Вирус је почео да се прелива из Београда, а два града бележе драматичан скок заражених

Foto: I. Mitić

IAKO je u prethodnim danima situacija sa korona brojkama bila dramatična u glavnom gradu, danas su se, čini se, ostvarila crna predviđanja stručnjaka da će korona virus početi da se širi Srbijom, te zabrinjava situacija u još dva grada - Kragujevcu i Valjevu.

Naime, nakon što je Beograd prethodnih dana bio u fokusu kada je situacija sa korona virusom u pitanju, pa je čak i do 85 odsto svih zaraženih dolazilo iz prestonice, danas brojke poručuju da se situacija ovde smiruje. Od svih novozaražnih danas, 34 odsto je iz Beograda, odnosno 84 od ukupno 245 koliko imamo novih registrovanih slučajava.

Zato danas zabrinjavaju brojke posebno iz dva grada

Kragujevac, koji je prethodnih dana bio na ivici da postane ozbiljno žarište danas je to i postao sa 23 zaraženih samo u jednom danu.

Koliko je situacija u ovom gradu zabrinjavajuća govori podatak da takozvani Konov koeficijent (procenat broja novozaraženih u odnosu na broj testiranih), što je veoma važan parametar u epidemiji, ovde juče iznosio čak 18,8 odsto!

U top tri grada sa najvećim brojem zaraženih se uvrstilo i Valjevo sa takođe 23 nova slučaja korona virusa za 24 časa.

Da će doći do prenosa i širenja broja zaraženih i na ostale delove Srbije, a ne samo u Beogradu, pre dva dana najavio je dr Predrag Kon, epidemiolog i član Krizog štaba za borbu protiv kovida 19.

- Neće to doći odjednom, ali u narednim nedeljama se može očekivati - naveo je Kon.

Kao i što je treći talas poranio, očekivalo se da će doći krajem ovog i početkom sledećeg meseca, a mi smo već uveliko u njemu, tako se izgleda i ova prognoza oko prelivanja već ostvarila.

Pored ova tri grada na listi gradova u kojima ima zaraženih su i Niš sa 9 novih slučajeva, Vranje sa 7, dok Novi Sad i Kruševac imaju po 6 novozaraženih.

U Vrnjačkoj Banji obolelo je 5 ljudi, dok su u Boru, Ćupriji, Aleksandrovcu i Prijepolju zaabeležena po 4 nova slučaja.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)