"NOVOSTI" ISTRAŽUJU! LEK PROTIV KOVIDA 19 STIŽE VEĆ U JANUARU? Šta se krije iza otkrića francuskih naučnika, da li je na pomolu spas za sve

Goran Čvorović - Specijalni dopisnik iz Pariza

04. 10. 2020. u 09:00

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ! ЛЕК ПРОТИВ КОВИДА 19 СТИЖЕ ВЕЋ У ЈАНУАРУ? Шта се крије иза открића француских научника, да ли је на помолу спас за све

Foto Depositphotos

POPIJEŠ tabletu i izlečiš se od virusa korona! Zasad, lepo zvuči, a možda će uskoro da bude i istinito.

Nada u ova optimistička predviđanja se zasniva na najnovijim rezultatima istraživanja Instituta "Paster" iz francuskog grada Lila.

Oni skeptični iznose primer sada već famoznog hidroksihlorokina, u isto vreme toliko hvaljenog i osporavanog, koji je tako zdušno zagovarao - i još to čini - harizmatični marseljski profesor Didije Rault. S druge strane, u Lilu naglašavaju da nije reč o ovom leku koji, kako kažu, nije bio pogodan za "kompleksne slučajeve".

Istraživači u Lilu su, u najvećoj tajnosti, pribegli posebnom ispitivanju koje se zasniva na već postojećim otkrićima, što bi znatno trebalo da skrati put do tretmana. Među oko dve hiljade molekula iz već registrovanih lekova, pronašli su jedan koji je smrtonosan, ali - za koronu. Ubija, kažu, virus već u dozi trideset puta manjoj od one koja se nalazi u leku.

KAKO DELUJE

NAUČNICI koji su "detektovali" ovu supstancu kažu da ona, data u prvim trenucima bolesti, uspešno ubija virus. Kada se primi u kasnijim fazama, tvrde - znatno smanjuje prenosivost na druge ljude i sprečava teška zapaljenja koja su odnosila ljudske živote.

Zanimljivo je da je lek iz koga potiče spasonosni molekul veoma jeftin. To navodi na zaključak da bi u kritiku ovog tretmana mogli ubrzo da se uključe svi oni koji su okupljeni oko raznih lobija u okviru moćne farmaceutske industrije kojima je cilj da se obogate na novim i skupim preparatima.

- Molekul o kome govorimo nije skup. Na proizvođaču je da vidi šta sada može s tim da se učini. Kontaktirali smo s njima da bismo im skrenuli pažnju na naše otkriće. Veoma su predusretljivi i otvoreni za saradnju. Mislim da će uraditi sve što mogu da bi stavili na raspolaganje ovaj lek - poručio je generalni direktor ovog Instituta Gzavije Nasif.

Foto Depositphotos

Otkriveno je, takođe, da se ovaj medikament trenutno nalazi na tržištu "u malim količinama". Ukoliko se iznete pretpostake o njegovoj efikasnosti protiv virusa korona ispostave tačnim, biće neophodne ogromne zalihe da bi se zadovoljile potrebe čitavog čovečanstva. Trka s vremenom, od trenutka okretanja telefona iz Lila na broj proizvođača, praktično je već počela.

VAKCINA

NAUČNICI ističu da je vakcina protiv kovida 19, u situaciji kada je opšti imunitet populacije izuzetno mali, u svakom slučaju neophodna, bez obzira na obećavajući tretman iz Lila:

- Lek smanjuje ili uništava već dobijeni virus, dok vakcina sprečava da uopšte dođe do inficiranja.

Stručnjaci su sigurni u svoj pronalazak i samo žale što ranije nije otkriveno da već postoji tretman koji je mogao da spase mnogobrojne izgubljene živote, iako su, tvrde, dali sve od sebe. Više molekula je bilo identifikovano još krajem maja, ali je bilo potrebno vreme da se podrobno ispita njihova efikasnost na ljudskim ćelijama. Samo jedan je, na kraju, prošao test.

Efikasan je i kod dece i kod odraslih, a poznate su i potrebne doze. Isproban je u laboratorijskim uslovima, a trebalo bi da se pojavi u rafovima apoteka već prvih dana posle Nove godine. Do tada, proveriće se već ispitani lek, čije se ime čuva u strogoj tajnosti.

U Lilu planiraju da ga ispitanicima daju odmah posle testiranja ukoliko se ispostavi da su pozitivni na kovid 19. Istovremeno, postojaće i druga vrsta učesnika u projektu koji će dobijati placebo, odnosno lažnu pilulu, bez znanja lekara i pacijenta, da bi se tačno utvrdilo dejstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)