TRAŽE HITAN IZBOR DEKANA: Protest profesora Filološkog fakulteta UB, predali zahteve

Lj. B.

29. 09. 2020. u 20:26

ТРАЖЕ ХИТАН ИЗБОР ДЕКАНА: Протест професора Филолошког факултета УБ, предали захтеве

Profesori i građani na platou pored fakulteta / Foto Ž. Knežević

TRAŽIMO da se poništi rešenje prosvetne inspekcije kojim se nalaže Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu da poništi raspisani konkurs za izbor dekana.

Zahtevamo da ministar smeni prof. dr Ljiljanu Marković sa mesta specijalne savetnice, jer je ona sramota za celu akademsku zajednicu, a od Ministarstva tražimo da smeni prof. dr Mihajla Rabrenovića sa Univerziteta Megatrend sa mesta v. d. člana Saveta Filološkog fakulteta.

Ove zahteve predali su u utorak u Ministarstvu prosvete profesori Filološkog fakulteta UB koji protestuju zbog toga što je izbor dekana prekinut rešenjem Prosvetne inspekcije, što smatraju ugrožavanjem autonomije univerziteta. Okupili su se u utorak na platou između Filološkog i Filozofskog fakulteta, a zatim zajedno prošetali do ministarstva.

Zaposleni traže od v. d. dekanke Filološkog fakulteta prof. Anđelke Mitrović da hitno zakaže sednicu Naučno-nastavnog veća na kojoj će se glasati o predlogu novog dekana.

Na protestu je prof. dr Leon Kojen pročitao otvoreno pismo rektorki, Senatu i Savetu UB.

- Akademska, pa i šira javnost u Srbiji već nekoliko godina zna za skandale i zloupotrebe na Filološkom fakultetu: za krajnje neuredno finansijsko poslovanje, enormna primanja malog broja zaposlenih, nedozvoljeno akumuliranje ključnih funkcija, brojne slučajeve plagijata - navedeno je u pismu.

Prof. dr Iva Draškić poručila je da se u autonomiju univerziteta ne dira.

Protest su podržali i glumci Svetlana Bojković, Katarina Žutić i Milan Caci Mihailović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Milorad petrovic

29.09.2020. 20:59

Zanimljivo je da grupica profesora Filoloskog fakulteta -osim sto ne priznaje nadleznodt inspekcije Ministarstva prosvete,koje ih inace finansira -zele da zabrane Vladi da.u Savet fakulteta imenuje svoje predstavnike,sto je zakonska ovaveza.Ima li na tom dakultetu nekog pravnika, da im objasni da nalaz inspekcije ne dopusta umetnicko ili kreativno tumacenje...Zaszo ne odbiju i platu od drzave?Nek bzdu sasvim autonomni i nezavusni,posto se stide drzave i Vlade koja je osnivac drzavnig fakulteta...