MINISTAR ŠARČEVIĆ RAZGOVARAO SA STUDENTIMA: Svaki fakultet odlučivaće pojedinačno o školarinama, dogovorene mere preventive

Tanjug

29. 09. 2020. u 13:10

МИНИСТАР ШАРЧЕВИЋ РАЗГОВАРАО СА СТУДЕНТИМА: Сваки факултет одлучиваће појединачно о школаринама, договорене мере превентиве

Foto: Tanjug

MINISTAR prosvete Mladen Šarčević razgovarao je danas, pred početak nove akademske godine, sa studentima, predstavnicima Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS).

On je studentima i profesorima poželeo uspešnu novu školsku godinu, koja će biti drugačija od prethodnih zbog epidemije virusa korona.

Ministarstvo prosvete prosledilo je upravama fakulteta koje mere moraju da se preduzmu kako bi se sprečilo širenje virusa korona, a na današnjem sastanku dogovoreno je da i studentski parlamenti, na svim fakultetima, organizuju redarske službe, a biće pojačana i kontrola prosvetne inspekcije.

"Na poslednjoj sednici, Krizni štab je izrazio zabrinutost zbog početka nastavne godine na fakultetima, jer misle da će se jedan deo studenata ponašati neodgovorno što se tiče noćnog života. Dogovorili smo se sa studentima da, osim mera koje će sprovodi zaposleni na fakultetima, i studenti organizuju redarske službe i prate da li se poštuju preventivne mere" rekao je Šarčević za Tanjug nakon sastanka sa studentima.

Ministar je sa studentima razgovarao i o njihovom zahtevu za smanjenje školarina i ponovio da su školarine u nadležnosti fakulteta, te još jednom apelovao na sve visokoškolsle ustanove da pojedinačno razgovaraju sa predstavnicima studentskih parlamenata i zajedno procene koliko školarine mogu da se smanje, a da se ne remeti rad.

"Nemaju svi fakulteti iste uslove i mora da se rešava od slučaja do slučaja. MInistarstvo prosvete izmiruje sve svoje zakonske obaveze prema visokoškolskim ustanovama. Drugi deo njihovog finansiranja je iz sopstvenih prihoda i fakulteti treba da pogledaju koliko u sopsatvenim prihodima ima sredstava koji ne mogu da potroše, jer neće biti putovanja", rekao je on.

Navoodi da je Ministarstvo prosvete u dogovoru sa premijerkom Anom Brnabić dogovorilo da se ponove prošlogodišnje kvote na fakultetima, te će tako i pojedini studenti koji imaju manje od 48 bodova moći da studiraju o trošku države.

"Neki studenti zbog kovida možda nisu uspeli da ostvare 48 bodova, te će, ne menjajući zakon, država i njima pomoći, jer kvote ostaju na nivou prošlogodišnjih", rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)