PRVO DEKAN, PA STATUT: Odgovor grupe profesora na saopštenje kolegijuma Filološkog fakulteta

Lj.B.

24. 09. 2020. u 15:03

SADAŠNjI postupak izbora za dekana, za koji je Inspekcija tražila da se prekine, vođen je od početka zakonito - u skladu sa Statutom Fakulteta, u kojem su - po nalazu Rektorata UB - tačke koje se tiču izbora za dekana u skladu sa Statutom UB i Zakonom o visokom obrazovanju, a i u dogovoru sa samim Rektoratom, koji je i predložio redosled kojim se pošlo - prvo dekan, uporedo s njegovim izborom i usklađivanje Statuta, i onda donošenje i samog Statuta - što je proces koji traje nešto duže nego izbor dekana.

ПРВО ДЕКАН, ПА СТАТУТ: Одговор групе професора на саопштење колегијума Филолошког факултета

Foto: Google printscreen

Ovo je navedeno u saopštenju koje su potpisali upravnici šest katedri Filološkog fakulteta reagujući na saopštenje dekanskog kolegijuma ove visokoškolske ustanove koji se zalaže za obrnuti redosled - prvo statut pa onda dekan, što je naložila i Prosvetna inspekcija koja je u nadzor došla tri dana pre zakazanog izbora novog dekana.

Grupa profesora navodi i da oni koji traže promene i vraćanje Fakulteta u legalne okvire nisu nipošto "manjinska grupa", kako je naveo dekanski kolegijum.

- To se vidi po rezultatima nedavnih izbora za komisije i tela Filološkog fakulteta, kada smo dobili više od 90 procenata mesta u tim komisijama i telima, odnosno 38 od 42 mesta - navode ovi profesori. - Upravo u širokoj podršci koju uživaju u kolektivu i leži problem: Inspekcija je u decembru tražila da se započeti izbor za dekana privede kraju, a sad traži da se prekine. Pravna situacija je ista, samo su kandidati drugačiji.

Oni napominju i da iza dekanskog kolegujuma ne samo što ne stoji ceo Filološki fakultet nego ne stoji ni cela v. d. uprava - svoj potpis na njega nije stavio v. d. prodekana za nastavu dr Dalibor Sokolović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024