PROSVETNA INSPEKCIJA O NADZORU NA FILOLOŠKOM FAKULTETU UB: Statut, pa izbor dekana

Lj. B.

23. 09. 2020. u 10:53

FILOLOŠKI fakultet Univerziteta u Beogradu treba da sprovode proceduru izbora novog dekana tek kada donese Statut.

ПРОСВЕТНА ИНСПЕКЦИЈА О НАДЗОРУ НА ФИЛОЛОШКОМ ФАКУЛТЕТУ УБ: Статут, па избор декана

Foto V. N.

Prosvetna inspekcija je izvršila kontrolu mere koju je naložila u decembru prošle godine, a kojom je bilo naloženo da se donese novi statut fakulteta. Vanredni nadzor u decembru obavljen je jer, između ostalog, Filološki fakultet nije usaglasio svoj statut sa odredbama Zakona o visokom obrazovanju. Zato je inspekcija sada naložila donošenje Statuta u roku od 15 dana i poništenje konkursa za izbor novog dekana.

Ovo je saopštilo Ministarstvo prosvete, reagujući na događaje na Filološkom fakultetu, gde je grupa profesora zatražila da se poništi rešenje prosvetne inspekcije kojim je tri dana pred izbor novog dekana, naloženo da se procedura stopira, što je v. d. dekana prof. dr Anđelka Mitrović i učinila.

Ovi profesori kažu da je inspekcija u decembru 2019. tvrdila da dekan može da se izabere po starom statutu.

- Tada je kandidat bila Ljiljana Marković i inspekciji nije smetalo što Statut nije usaglašen sa Zakonom - kaže prof. dr Iva Draškić Vićanović, jedan od dva kandidata za dekana. - Inspekcija je sada došla u nadzor, pošto je struja Ljiljane Marković poražena prilikom izbora raznih komisija i tela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije