S MORA SE VRATILI ZARAŽENI: Pod nadzorom 15.000 povratnika, ima pozitivnih na koronu

Tanjug

21. 09. 2020. u 11:33

ČLAN kriznog štaba epidemiolog dr Predrag Kon rekao je danas da se trenutno pod nadzorom nalazi 15.000 ljudi koji su se vratili s letovanja iz zemalja koje su označene kao kovid rizične i da su među njima pronađene i kovid pozitivne osobe.

С МОРА СЕ ВРАТИЛИ ЗАРАЖЕНИ:  Под надзором 15.000 повратника, има позитивних на корону

Foto: M.Anđela

- To je dobra stvar u celom sistemu i bitno ne samo za sada već i za kasnije, jer rano otkrivanje inficiranih i stavljanje u izolaciju glavni je vid borbe protiv korona virusa - rekao je Kon za TV Prva.

Na pitanje da li ima dovoljno inspektora koji bi mogli da kontrolišu sve ljude koji su se putem portala e-zdravlje javili, Kon je rekao da je to nemoguće.

- Međutim, kroz sistem koji je napravljen to je izvodljivo - dodao je.

Kon je rekao da je u srednjim školama u celoj Srbiji potvrđeno pet slučajeva korona virusa, od kojih je jedan u Beogradu i dodao da je malo verovatno da je to realno stanje s obzirom na daleko veći broj obolelih u osnovnim školama

- Malo je verovatno da u srednjim školama nema cirkulacije virusa, u odnosu na osnovne. To znači da ili nisu prijavljeni ili da nisu prepoznati slučajevi korona virusa i nisam siguran koliko se onda poštuju ostale mere - naveo je Kon.

Istakao je da nije cilj da se odjednom otrkirije 10-15 slučajeva, nego da se otkrivaju pojedinačni slučajevi i da se sklanjaju.

Kompletan prelazak na onlajn nastavu nije, prema njegovim rečima, rešenje jer odmah ide pitanje dokle će to trajati.

- A ovo će trajati mnogo duže, trajaće par godina dok se ne razreši ova situacija s koronom, a ni dolazak vakcine nije završen posao - rekao je Kon.

On je ocenio da je sistem kombinovane nastave sasvim solidno napravljen, ali je dodao je da će se videti kakva će situacija biti kada počne ozbiljno širenje virusa.

- Ako bi smo ove mere striktno sprovodili i ako tako bude stalno, moguće da izbegnemo treći talas, ali realnost nije takva. Ja ne mogu da kažem da ne očekujemo da u oktobru dođe do porasta obolerlih - rekao je Kon.

Kada je reč o eventualnom pooštravanju mera, kaže da ne zna šta bi više moglo da se uradi "jer više od ovoga ne može".

Prema njegovim rečima, veliki problem su slavlja, ali smatra da množe da se nađe način da se ljudima to objasni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

DUVAN: Neprijatelj zdravlja, životne sredine i ekonomije