HIRURGIJA KUKA: Posle operacije oporavak 21 dan

I. Kovačić

12. 09. 2020. u 19:50

ХИРУРГИЈА КУКА: После операције опоравак 21 дан

Foto Depositphotos

USPEŠNOST operacija kojima se ugrađuje veštački kuk i koleno najmanje zavise od kvaliteta ugrađenog veštačkog zgloba, tvrde ortopedi. Mnogo su bitnije godine pacijenta, dužina trajanja oboljenja koje je uzrok operacije, primenjena operativna tehnika i svakako postoperativna rehabilitacija.

Doktor LJubodrag Zajić, ortoped i pomoćnik direktora Instituta "Banjica", kaže da se kod nas ugrađuju kvalitetni veštački kukovi i kolena, onakvi kakvi se upotrebljavaju u razvijenom svetu:

- Posle ovih složenih hirurških zahvata, najbitniji je oporavak pacijenta i njegovo podizanje na noge. Manje je poznato da se operativne komplikacije posle ugradnje veštačkog kolena teže rešavaju u odnosu na operacije na kuku. Zato se češće ugrađuju endoproteze kuka nego kolena. Osim toga, degenerativne promene na kuku pogađaju i relativno mlade ljude, dok je bolest zgloba kolena uglavnom karakteristična za kasnije životno doba.

Posle operacije kuka i kolena najbitnije je da se pacijent, čim se probudi iz anastezije i dođe sebi, podigne na noge. Na taj način smanjuje se rizik od pojave tromboze.

- Podizanje pacijenta odmah nakon intervencije je rana postoperativna rehabilitacija - kaže dr Sandra Vulević Farmer, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije Instituta "Banjica". - Produženi oporavak se obavlja u rehabilitacionim centrima u trajanju od 21 dan. Cilj ovog oporavka je umanjenje i otklanjanje bola, rad na pokretljivosti operisanog zgloba, bolji funkcionalni oporavak, obuka o zaštitnim položajima tela, pokretima i aktivnostima svakodnevnog života. Pacijent se, takođe uči da se oslobađa od pomagala pri hodu, i koje vežbe je potrebno da sprovodi u kućnim uslovima.

Rok trajanja 20 godina

UGRADNJA veštačkog kuka je proglašena za operaciju 20. veka. Kada je 1970. godine izvedena prva operacija implantacije ovog zgloba, smatralo se da je vek jednog kuka oko 10 godina. Međutim, zahvaljujući novim implantima, savremenim materijalima koji se koriste i novim operativnim tehnikama, veštački zglob kuka može trajati i pune dve decenije.

Kada se sprovede kompletan oporavak pacijenti bi trebalo da hodaju bez pomagala i samostalno obavljaju svakodnevne obaveze.

- Obim pokreta u veštačkom zglobu kuka i kolena može da bude potpun, ali i ograničen - kaže dr LJubodrag Zajić. - Ograničenje pokreta se češće dešava kod operisanog kuka zato što se pokreti u ovom velikom zglobu obavljaju u više ravni za razliku od kolena koje je u suštini zglob sa pokretom u jednoj ravni. Problem sa ograničenjem pokreta može da nastane i zbog propusta u operativnoj tehnici. Uglavnom, pacijentima se nakon ovih složenih hirurških procedura savetuje da izbegavaju prekomerne pokrete i velika opterećenja, naročito se to odnosi na veštački kuk.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

ljubozdanac

12.09.2020. 22:33

Već rečeno...Samo dr.Zajiću kažete da ne zavisi operacija od vrste kuka,ne dih se složio sa vama implatati koji prednjače u svetu Djonson-Djonson,Eskalap i Zimer koji vi mahom ugradjujete na Banjici imaju različite karakteristike da ne pominjem sad titanijumsku glavu i keramičku ili pak cementnu ili bezcemetnu i na kraju reinterventnu protezu.Nisam doktor ali znam jer sam iskusio na sopstenom tegobom i to četiri puta.