KOLIKO BRZO VIRUS OŠTEĆUJE PLUĆA: Bez terapije, 13. dana korona stvara neizlečiva oštećenja

Novosti online

21. 08. 2020. u 09:51

PRVA tri do četiri dana je početna faza korona virusa, kad mogu biti samo vrlo diskretne promene na plućima ili ih uopšte ne mora biti.

КОЛИКО БРЗО ВИРУС ОШТЕЋУЈЕ ПЛУЋА: Без терапије, 13. дана корона ствара неизлечива оштећења

Foto: Depositphoto

U fazi od četvrtog, petog pa do osmog dana stvaraju se mlečna stakla, počinju zone konsolidacije...

Ako pacijent ne počne s terapijom koja pomaže našem imunom sistemu da se izbori, onda od devetog do 13. dana imamo ozbiljne ožiljne zone, izraženo zgrušavanje tkiva pluća, a posle 14. dana i fibrozu pluća, što je zapravo krajnji stadijum te bolesti.

Ovo objašnjava radiolog iz Centra za radiologiju Kliničkog centra Srbije u Beogradu doktor Bojan Banko i dodaje da, kad se pogleda snimak pluća pacijenata s kovidom, postoji tipična i atipična slika.

- Najčešće se radi o virusnoj pneumoniji koja se javlja obostrano na plućima, i to najčešće u donjim delovima, pozadi. To je najčešće kao mlečno staklo, jedna opna s tankim septama i to je početni nivo... Kasnije dolazi do zadebljanja tkiva pluća, odnosno intersticijuma. Kako odmiču dani, a važno je reći da su samo dani u pitanju, intersticijum se zadebljava, stvaraju se zone konsolidacije a tamo negde posle 12-13 dana i ožiljne fibrozne zone koje se ne mogu reparirati - rekao je dr Banko za RTS i istakao da je zbog toga važno javiti se lekaru sa prvim simptomima, kao i da je velika razlika da li ćete doći drugog, trećeg ili šestog, sedmog dana.

Dr Banko je kazao da je cela pandemija dijagnostičku radiologiju stavila u samu žižu, jer je svaki pacijent koji se leči od infekcije koronom uradio najmanje jedan radiološki snimak, a to su najčešće rendgen i skener.


(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda