"AKO KRENE NOVI PIK, DECA NEĆE IĆI U ŠKOLU" Dr Tiodorović o početku školske godine i o tome kako vlažno vreme utiče na virus

Tanjug

19. 08. 2020. u 11:28

АКО КРЕНЕ НОВИ ПИК, ДЕЦА НЕЋЕ ИЋИ У ШКОЛУ Др Тиодоровић о почетку школске године и о томе како влажно време утиче на вирус

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

ZA oko 15 dana ćemo moći da kažemo da li je situacija sa epidemijom pod kontrolom, izjavio je jutros epidemiolog Branislav Tiodorović.

Trenutna epidemiološka situacija u našoj zemlji je takva da smo na dobrom putu da dođemo do možda još boljih rezultata, rekao je gostujući na Pinku član Kriznog štaba i epidemiolog Branislav Tiodorović iz Instituta za javno zdravlje Niš.

-Na putu smo da se potpuno smanji broj obolelih i što je važnije preminulih i onda ćemo imati uslove da kažemo da ćemo ući u jedan „miran period“-rekao je Tiodorović.

Kaže da se u kliničkim centrima i u bolnicama otpušta više bolesnika nego što se prima, ali da ima još uvek dosta pregleda.

-Vlažno vreme pomaže virusu da se održava, a pogotovo u onim sredinama gde se ne poštuju sve mere zaštite-rekao je Tiodorović.

Što se tiče polaska đaka u škole, Tiodorović je rekao je da je zajednički stav Kriznog štaba taj da je potrebno da deca pođu školu.

-To je zasnovano na nekoliko faktora, a prvi je da imamo povoljniju epidemiološku situaciju, a ako krene neki novi pik, deca ne bi išla u školu već bi sve onlajn bilo organizovano-istakao je Tiodorović.

Svakodnevno praćenje epidemije će nam ukazivati na to šta se dešava, dodao je on.

Kako kaže, drugi faktor je potreba, kao i da treba misliti posebno na decu, jer je vrlo bitno za, kako naglašava, razvoj mladog organizma da idu u kolektiv zbog socio-psihološkog razvoja.

Podsetio je da će od 1. septembra deca u Velikoj Britaniji krenuti u škole, kao i da o tome uveliko razmišljaju i Nemačka, Francuska, Holandija, Danska...

Svi shvataju kao potrebu da deca krenu u školu pod normalnim uslovima - naglasio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)