RUSKA VAKCINA JE GENETSKI MODIFIKOVANA: Dr Ana Gligić otkrila da li će vakcinacija biti obavezna

Novosti online

16. 08. 2020. u 11:27

RUSIJA je nedavno registrovala prvu svetsku vakcinu protiv korona virusa. O tome da li je bezbedna i da li će biti efikasna govorila je virusolog Ana Gligić.

РУСКА ВАКЦИНА ЈЕ ГЕНЕТСКИ МОДИФИКОВАНА: Др Ана Глигић открила да ли ће вакцинација бити обавезна

Foto: Printskrin Youtube Prva

- U ovu vakcinu su ruski naučnici, zajedno sa Putinom, uložili svoje "Ja". Moramo verovati onome što kažu, iako znamo jako malo o njoj. Jedino znamo da je napravljena na jednom bezazlenom adenovirusu, koji kod ljudi izaziva običnu prehladu - kaže virusolog Gligić.

Ona je objasnila da je ova vakcina, u stvari, genetski modifikovana.

- Oni su iskoristili oslabljeni virus, ukoji su ugradili deo sadašnjeg korona virusa koji će obezbediti stvaranje antitela, a neće naškoditi organizmu - objasnila je.

Kako kaže, glavna uloga vakcine je da zaustavi infekciju, da se izvrši imunizacija stanovništva i da mi ovu koronu svedemu na najmanju meru - da se više ne pojavi u epidemijskoj i pandemijskoj formi. Nećemo je iskoreniti, ali bi trebalo da dostignemo imunitet do 60% na globalnom nivou, a to ćemo dostići.

- Pročitala sam da vakcina daje imunitet na dve godine. To je nemoguće reći, jer tek osam meseci znamo za ovaj virus. Ali, ako su ruski naučnici radili na SARS-u, pa su zamrzli istraživanja, oni su mogli da ih nastave. Zato su tako brzo mogli da kažu i trajanje imuniteta, i efikasnost, i bezbednost vakcine - kaže Gligićeva.

Objasnila je i da bi trebalo dugo da se radi za ovu vakcinu, ali ne koliko i za klasične, za koje je potrebno oko tri godine. Takve klasične vakcine prolaze velika istraživanja, ali možda traju i čitav život.

Istakla je i da je virus potekao iz prirodnog žarišta, pa ne može nikada potpuno da nestane. Koronavirusi postoje u prirodi u raznim formama, a rezervoar su slepi miševi.

- Da je virus nastao u laboratoriji, za ovih osam meseci, već bi se neko pohvalio rezultatom. Jeste da se malo zna o vakcini, međutim, ne bi trebalo pričati o prestižu. Ova vakcina se daje u dve doze, znači 14 milijardi doza se daje na planeti. Ima mesta za sve proizvođače - objašnjava.

- Jako je značajno. Ako bismo išli na obaveznu vakcinaciju, a kod nekih grupa se pojave komplikacije koje ni nemaju veze sa vakcinom, mogli bi njoj da se pripišu. Predviđeno je da u početku mala deca ne primaju vakcinu, jer imaju nasledni imunitet - kaže Gligićeva.

Ne smatra da je vakcina opasna po zdravlje ljudi, jer ne veruje da bi rizikovali svoj ugled i ruski naučnici, a ni predsednik Vladimir Putin. Kako kaže, trebalo bi primiti i vakcinu protiv korona virusa, ali i protiv gripa, jer ne bi bilo dobro da se udruže i grip i korona virus - tada može doći do komplikacija.

- Mi već sada imamo da je više od polovine naših bolesnika koji su testirani bez ikakvih kliničkih znaka. Ne moraju u bolnicu, ali moraju u izolaciju. To je takozvano prirodno prokuživanje. Može da pređe sa svih životinja iz prirode na čoveka, to su takozvani intermedijalni prenosioci - objasnila je Gligićeva.

Od mera prevencije, smatra Gligićeva, maske su najbolji izbor. U svakom slučaju, trebalo bi pratiti savete i izveštaje epidemiologa.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Prohujalo sa vihorom

16.08.2020. 11:56

“Moramo verovati onome što kažu, iako znamo jako malo o njoj.“ Zar tako razmišlja doktorka i naučnica? Zaista je Anu Gligić pregazilo vreme.

Prellee

16.08.2020. 12:00

Veliki strucnjak koji ostavlja dojam da razumije dobro ovu problematiku virusa i vakcine. Svaka cast Ana, vjerujem duboko u sve sto kazete o ovoj pandemiji.

Goggis

16.08.2020. 13:17

Trebalo bi biti licni izbor svakog coveka da bira da li hoce da se vakcinise protiv korone ili ne. Jedino sto licno smatram da bi trebalo biti regulisano zakonom je da onaj ko ne zeli da se vakcinise nema pravo da putuje van svoje drzave. Ako zeli onda mora da se vakcinise i tacka.

Dhc

16.08.2020. 16:22

Gospodjo Gligic jer vi to hocete da kazete da naš veliki prijatelj Putin ne zna šta radi? da vakciniše svoj narod i svoju ćerku sa nečim što nije sto posto delotvorno i efikasno? Pa vi niste normalni.. Nemojte da pričate nebuloze Rusi su zabranili GMO u svojoj državi a modifikovane vakcine i hranu znamo odlicno ko pravi. CIA, MI6, BND, MOSSAD i drugi.