RODITELJI BIRAJU - ČASOVI U ŠKOLI ILI NA DALJINU: Krizni štab danas odlučuje kako će od septembra izgledati nastava

I. M.

11. 08. 2020. u 07:24

РОДИТЕЉИ БИРАЈУ - ЧАСОВИ У ШКОЛИ ИЛИ НА ДАЉИНУ: Кризни штаб данас одлучује како ће од септембра изгледати настава

Foto D. Milovanović

DA li će deca od 1. septembra da uče kod kuće ili u školi - izabraće njihovi roditelji. Provere znanja - kontrolni, pismeni i usmena odgovaranja biće, međutim, isključivo u učionici!

Ove mere sadrži jedan od zaključaka koje bi, kako saznajemo, trebalo u utorak da usvoji republički Krizni štab za borbu protiv kovida 19. O planu za izvođenje nastave u novoj školskoj godini u ponedeljak su razgovarali premijerka Ana Brnabić i ministar prosvete Mladen Šarčević.

Za one koji se odluče za časove u školi, plan je, između ostalog, da svi od prvog do četvrtog razreda mogu da dolaze u učionice. Ali, paralelno, biće emitovani i časovi na Javnom servisu. Za TV školu biće rezervisani RTS 3 i RTS Planeta tokom celog dana, a RTS 2 do 10 ujutru. Učenici starijih razreda osnovne škole naizmenično će imati časove u učionici i na daljinu. I oni će sve provere znanja imati samo u školi.

U srednjim školama će najverovatnije odeljenja da se dele, pa da jednog dana polovina nastavu prati od kuće, a druga polovina dolazi na časove. Narednog dana grupe bi se zamenile. Moguće je i da bude primenjen model kao kod starijih osnovaca - pa da prvi i treći razred budu jednog dana ili nedelje u školi, a drugi i četvrti narednog dana ili nedelje.

Ipak, kako saznajemo, škole će dobiti instrukcije i više modela po kojima će moći da rade. Koju mogućnost će izabrati zavisiće od broja đaka, veličine školske zgrade i broja učionica. Oko 250 osnovnih i srednjih škola u Srbiji već ima jednosmenski rad, te one neće imati veliki problem da podele odeljenja i organizuju časove u skladu sa epidemiološkim merama. Odeljenja koja inače broje do 15 učenika, što je recimo slučaj kod većine na jezicima nacionalnih manjina, moći će da rade uobičajeno.

Kako saznajemo, u modelu nastave za narednu školsku godinu, vodilo se računa i o tome da nastavnici ne mogu u istom danu da drže časove u školi, a potom da organizuju i onlajn nastavu za decu koja su kod kuće, jer bi time bila duplirana njihova norma i broj radnih sati.

Snimanje časova u studiju RTS / Foto M. Anđela

Prema dosadašnjim izjavama epidemiologa, škole će, u svakom slučaju, morati da primenjuju set protivepidemijskih mera. To se, pre svega, odnosi na visok nivo higijene u školskim objektima, obaveznu dezinfekciju hodnika, učionica i toaleta, kao i obavezno često provetravanje prostorija. Deca će, prema najavama, morati uvek da imaju masku kod sebe, ali danas će biti poznato u kojim situacijama će nošenje biti obavezno. Takođe, roditelji će dobiti zadatak da pre nego što decu isprate u školu provere njihovu telesnu temperaturu. Samo zdrava deca moći će da dođu u kolektiv.

NA SELU UOBIČAJENO

MERE koje će se, radi sprečavanja širenja epidemije, primenjivati od septembra, najmanje će pogoditi seoske škole. Razlog je što one uglavnom imaju veoma mali broj učenika. Tamo gde je inače broj đaka manji od 15, nastava će moći da se organizuje uobičajeno, kao i pre epidemije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Skeptik

11.08.2020. 07:41

Sta je seoska skola. Ima prometnih sela u kojima je bujao " nocni zivot" sa velikim brojem pozitivnih. Rizik je velik, a kontrola slaba. Sta sa prosvetnim radnicima koji odlaze tamo, a zatim u maticne skole, kuci...

Slobo

11.08.2020. 07:44

Sramota, niko da se upita "Čemu škola na daljinu?" Ima li od toga koristi, kakvu će štetu pretrpeti deca koja su naša jedina budućnost. Kakvu psihičku a možda i fizicku štetu će imati od maski..... Gde su psiholozi..... Sto ćute roditelji i njihova udruženja? Ko će za to biti kasnije odgovoran? Ministar? Krizni štab?

Max

11.08.2020. 08:09

Ako neka deca budu u školi(a odeljenja podeljena), a neki od kuće, učiteljice/nastavnici će opet biti bar 20 h.okupirani, predlažem da im se podignu i ovako smešno mizerne ispodprosečne plate(ako su već mogle policiji, vojsci, medicinarima...). Zanimanje prosvetni radnik sa decom u školi je najrizičniji posao od svih po zaražavanje(utvrđeno u više desetina država:Rusija, USA,...). Šta čeka Šarčević, neka poveća plate jadnim učiteljima/nastavnicima, pa da deca krenu u školu, da se druže, i šire virus.

Vrlo zabrinut

11.08.2020. 08:57

Ovo su apsolutne gluposti, škole se ne čiste i ovako, broj tetkica je mali da bi škole bile 100% dezinfikovane. Da roditelji mere temperaturu? Možda roditelji rade? O modelima treba raspravljati a ne da gomila nesposobnjakovića odluče kako će postupati sa našom decom. Model gde bi deca učila kući uz ova pomagala i podršku prosvetnih radnika ( ima odličnih a ima ih i za otkaz) bolje organizovanih, a išla u školu na provere zvuči ok. Ako mi se deca razbole u školi, posle ovih 5 što ih čuvam od virusa, ima da tužim i ministra i stručnjake iz kriznog štaba.

ludi milojko

11.08.2020. 09:26

@Vrlo zabrinut - da li vi stvarno mislite da su to osmislili ovi domaci "strucnjaci"? oni su samo "prepisali" od drugih zemalja. da li primecujete da vise niko ne misli svojom glavom? ovaj kon je recimo sve isto radio i 2009. za vreme svinjskog gripa: ceka da neko iz szo lupi nesto a on onda ponovi. tako i sad. svi ti "strucnjaci" su krivi za ovo gde se nalazimo. onom brkatom pavijanu iz szo je bilo rano da proglasava pandemiju i tako dozvolio kinezima da ga poseju po svetu. zivimo u bolesnom drustvu, svetskom javasluku, korupciji, politickim i ekonomskim interesima....svet je sve odvratnije mesto za zivot. srecom postoji izbor, pa se moze koristiti ovo ucenje na daljinu. ne znam koji kreten misli da ce deca pravilno nositi maske 5 sati dnevno. pogledajte samo uciteljicu sa slike.

marija

11.08.2020. 16:35

roditelj sam skolskog deteta i nemam dileme, ostace kod kuce. razumem da kvalitet nastave nije kao uzivo, ali zdravlje je na provm mestu. a nece mnogo propustiti ni sa casovima od po 30 minuta. spremna sam kao roditelj da se i narednih meseci posvetim ozbiljnom radu i ucenju sa decom, ako je to cena da ostanemo zdravi i doprinesemo smanjenju epidemije, to mi je prihvatljivo