NA JUGU SRBIJE MOGUĆA IZLIVANjA REKA: Srbijavode u pripravnosti, a evo kada će prestati padavine

Novosti online

sreda, 05. 08. 2020. u 18:45

НА ЈУГУ СРБИЈЕ МОГУЋА ИЗЛИВАЊА РЕКА: Србијаводе у приправности, а ево када ће престати падавине

Foto: Tanjug/V.M.

KIŠA i pljuskovi u većem delu Srbije, na istoku suvo a na jugu crveni (najjači) meteoalaram i službe Srbijavode u pripravnosti jer se očekuje da za 24 sata padne i do 60 litara kiše u "crvenim" delovima zemlje. Tako bi se ukratko mogla opisati prognoza vremena u narednih nekoliko sati.

- Naredna tri sata iznad većeg dela Srbije, uključujući i područje Beograda, mestimično kiša, pljuskovi ponegde praćeni grmljavinom, samo će se na jugozapadu, jugu i krajnjem istoku zemlje zadržati suvo - najnovija je najava Republičkog hidrometeorološkog zavoda koja važi do 20.00 sati.

U većem delu zemlje je na snazi narandžasti meteoalarm što znači da su "prognozirane opasne vremenske pojave" koje mogu "prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje" zbog čega bi trebalo biti "vrlo obazriv, svestan rizika" i redovno informisan. Najjači, crveni meteoalarm uveden je za teritoriju jugoistočne i istočne Srbije, kao i Kosova i Metohije i u najkraćem znači da je "vreme vrlo opasno"!

- Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi - objasnili su meteorolozi.

MOGUĆA IZLIVANjA REKA

Budući da se očekuje da padne i do 60 litara kiše za 24 sata, RHMZ je upozorio i na opasnost od izlivanja reka.

- Na bujičnim vodotocima gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, Kolubare i Jadra, kao i na slivovima Lima, Ibra i Toplice tokom 05/06. avgusta moguća su lokalna izlivanja - upozorenje je koje važi do sutra, do 11 sati.

 
PAD TEMPERATURE I DO 10 STEPENI CELZIJUSA

Kako je najavio meteorolog Đorđe Đurić iz "Weather2Umbrella", temperatura vazduha je danas pala i do 10 stepeni.

- Nakon tropskih 36 stepeni Celzijusa, ciklon će doneti i prodor hladnog fronta, pa se u sredu sa severozapada očekuje priliv osetno svežije vazdušne mase, uz niže temperature za sedam do 10 stepeni i u većini predela biče ne više od 25 stepeni - napisao je Đurić na Fejsbuku.

Prema poslednjim podacima, trenutno je najhladnije na Kopaoniku gde je izmereno 11 stepeni, a najtoplije u Kikindi sa 25 stepeni Celzijusa, dok je u glavnom gradu izmeren 21 stepen.

Foto: Printskrin

SRBIJAVODE: "PRATE SE VODOSTAJI, SLUŽBE U PRIPRAVNOSTI"

Zato su službe Srbijavode spremne kao zapete puške.

- U skladu sa upozorenjem RHMZ-a o obilnijim padavinama, službe Srbijavode prate vodostaje na rekama i stanje na zaštitnim objektima, kako bi se sprečilo plavljenje područja, kao i intervenisalo u slucaju nailaska bujičnih voda - rečeno je danas Tanjugu u tom preduzeću.

Kako navode, nadležna preduzeća na vodnim područjima na deonicama na kojima su u toku radovi na sanaciji puta, odnosno na lokalitetima koji su evidentirani kao kritični, prate hidrološku situaciju kako bi u skladu sa tim angažovali dodatna sredstva i ljudstvo u cilju blagovremenog dejstva.

PRESTANAK PADAVINA U SUBOTU

Prema rečima Đorđa Đurića, stabilizacija vremena se očekuje u subotu.

- U četvrtak će sa severozapada iz oblasti Alpa jačati anticiklon i vazdušni pritisak biće u porastu, pa će na severu Srbije biti sunčano i topije, a u ostalim predelima još ponegde sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U petak toplo, ali krajem dana i tokom noći sa juga i jugoistoka jače naoblačenje sa pljuskovima i grmljavinom, uz obilnije padavine na jugu i jugoistoku Srbije. U subotu stabilizacija vremena, a od nedelje sunčano i toplo, uz temperature i preko 30 stepeni Celzijusa - napisao je Đurić.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)