UPOZORENjE RHMZ: Očekujte pljuskove praćene grmljavinom i gradom, sledeće nedelje tropski talas, a zatim ponovo kiša

Novosti online

petak, 24. 07. 2020. u 20:04 >> 20:43

УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ: Очекујте пљускове праћене грмљавином и градом, следеће недеље тропски талас, а затим поново киша

Novosti

POSLEPODNE ponegde uz ređu pojavu pljuskova sa grmljavinom, objavio je meteorolog Đorđe Đurić na svom Fejsbuk profilu.

U toku večeri i noći sever Srbije zahvatiće oblačni sistem sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a na severu Vojvodine očekuju se veoma obilni pljuskovi, pri čemu bi palo i preko 30 milimetara kiše po kvadratnom metru.

UPOZORENjE RHMZ

Povodom jakih pljuskova koji nas očekuju upozorenje je istakao i RHMZ.

- U toku popodneva na području zapadne i južne Srbije lokalna pojava pljuskova sa grmljavinom i gradom. U drugom delu noći i sutra ujutro intenziviranje grmljavinskih procesa očekuje se u Vojvodini, a tokom dana ponovo i u ostalim krajevima uz pojavu grada i količinu padavina veću od 20 milimetara za kratak vremenski period - navodi RHMZ.

Foto: printskrin RHMZ

Prognoza RHMZ

PROGNOZA ZA VIKEND I NAREDNU NEDELjU

Đorđe Đurić objasnio je i kakvo nas vreme očekuje sutra i prekosutra, kao i kada nam stiže pravo leto.

Tokom vikenda centar ciklona premeštaće se preko severa Srbije. U subotu tokom dana oblačni sistem sa kišom, pljuskovima i grmljavinom zahvatiće i ostatak Srbije, pa se poslepodne i uveče obilnije padavine očekuju južnije od Save i Dunava. Biće uslova i za grmljavinske nepogode, grad i olujni vetar.

Maksimalna temperatura u subotu od 24 stepena, na severu do 32 stepena na jugoistoku Srbije, a u Beogradu nakon jutarnjih 20, tokom dana 28 stepena.

U nedelju ujutro oblačnije, ponegde sa sumaglicom i slabom kišom. Tokom dana dosta sunčanih, ali i oblačnih intervala. Na zapadu i jugozapadu poslepodne ponegde pljuskovi sa grmljavinom. Maksimalna temperatura od 25 do 30 stepeni.

Inače, zbog položaja centra ciklona iznad Srbije, vetar će tokom vikenda biti veoma slab, pa se usled formiranja snažnih kumuloninbusa, upravo zbog slabih visinskih strujanje očekuje veoma sporo premeštanje tih snažnih grmljavinskih oblaka, pa se na pojedinim lokacijama u veoma kratkom vremenskom intervalu očekuju veoma obilne padavine.

Ponegde se očekuju lokalne poplave, ali ne zbog izlivanja rečnih tokova, već zbog nemogućnosti da odvodni sistemi prihvate veću količinu padavina u kratkom vremenskm intervalu.

U ponedeljak sunčano i toplo, povremeno uz umerenu oblačnost, a maksimalna temperatura u većini predela oko 30 stepeni. Od utorka sunčano i tropski toplo, a u čevrtak maksimalna temperatura od 32 do 36 stepeni.

U petak i subotu malo svežije, temperatura u padu za 5 do 7 stepeni. Potom nas očekuje novi tropski talas.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)