UDAR KORONE U NOVEMBRU: Lončar objasnio kako se Srbija sprema za drugi talas virusa

Novosti online

22. 07. 2020. u 11:07 >> 11:47

УДАР КОРОНЕ У НОВЕМБРУ: Лончар објаснио како се Србија спрема за други талас вируса

Tanjug

MINISTAR zdravlja Zlatibor Lončar obratio se javnosti nakon sastanka sa svim direktorima kovid bolnica.

- Imamo dovoljno kapaciteta za sve pacijente obolele od korone, reorganizovali smo se u Beogradu. Pojedini pacijenti će iz drugih gradova biti premešteni u Beograd, ali kapaciteti nisu popunjeni, sve je pod kontrolom. Ljudi iz Šapca, koji su u privremenom šatoru i vojnim bolnicama, biće premešteni u bolnice, takva je situacija i u Novom Pazaru i njih ćemo prebaciti u bolnice - rekao je Lončar nakon sastanka i dodao:

- Ima više pacijenata koji su za respirator, teški oblici bolesti, imamo dovoljno kapaciteta, ali moramo voditi računa i brinuti o tim ljudima i raditi na tome da se taj broj smanji. U Areni će biti spremno 200 mesta za respiratore, u susret novembru, ukoliko bude bilo potrebe i takvih scenarija. Apelujem da nema opuštanja, moramo biti pripravni za sve ono što može da se desi - rekao je Lončar.

Ministar zdravlja je istakao da su laboratorije u Srbiji sertifikovane za obavljanje testova na korona virus i da tu ne treba da postoji bilo kakva sumnja.

-Sve laboratorije koje obavljaju serološke i PCR testove su sertifikovane i prošle su inspekcijski nadzor ministarstva, potpuno su ispravne. Nema potrebe za brigom, sve laboratorije imaju sertifikat za obavljanje testova. Što se tiče selekcije pacijenata koji se primaju na lekarske preglede, vrši se odabir na sledeći način: ukoliko neki pacijent ima zakazana redovna snimanja, lekari procenjuju da li je neophodno da se baš tada odradi snimanje ili ukoliko nema nikakvih tegoba da se to snimanje odloži. Nije normalno da mi dodatno izlažemo pacijente koronavirusu tako što ćemo ih dovesti u crvenu zonu korone u nekoj bolnici kako bismo ih snimili i odradila se redovna kontrola - objasnio je ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Jelena

22.07.2020. 13:15

Ne radite nikakve druge preglede! Imala sam pritisak 230/130, i umesto kod kardiologa, interniste, bilo gde, oni mi dali tablete za smirenje, jer "kako ja to mislim da idem kod kardiologa i na druge preglede, kada je korona. Idu samo oni koji su fobili infarkt, ostali nista". Znaci , ako nemate koronu, nije vam nista. Cekajte da prodje epidemija......