BRZINA HODA MOŽE DA UTIČE NA RAZVOJ KORONA VIRUSA: Starije i gojazne osobe u većem riziku od KOVIDA

J. Ž. S.

14. 07. 2020. u 15:26

BRZINA kojom čovek hoda može da utiče na razvoj teškog oblika covida-19, pokazuje novo istraživanje.

БРЗИНА ХОДА МОЖЕ ДА УТИЧЕ НА РАЗВОЈ КОРОНА ВИРУСА: Старије и гојазне особе у већем ризику од КОВИДА

Foto: K. Mihajlović

Brzina kretanja koristi se često kao pokazatelj telesnog zdravlja. Naučnici su analizirali podatke na više od 400.000 ljudi obuhvaćenih britanskom Biobankom, registrom koji prati godinama zdravlje ispitanika.

Od svih ispitanika njih 973   posle  zaraze koronavirusom razvilo je teški oblik covida-19 zbog kojeg su morali da budu hospitalizovani. U poređenju sa osobama normalne telesne težine gojazne osobe imale su 49 posto veći rizik za razvoj teškog oblika covida-19.

Osobe koje su se sporo kretale imale su najveći rizik razvoja teškog oblika covida-19, bez obzira na to jesu li bile debele ili ne. Naprimer, osobe normalne težine koje su sporo hodale - manje od 4,8 kilometara na sat imale su dvostruko veće izglede za razvoj teškog oblika covida-19 u odnosu na ljude normalne težine koji su hodali brzinom većom od 6,4 kilometra na sat.

Osobe koje su sporo hodale često su imale i druge zdravstvene poremećaje. Brzina kretanja često se koristi kako bi se testirao fizički kapacitet odraslih osoba i predvideli rizici bolesti, invaliditeta i smrti.

- Brzina hoda koju ispitanici sami znaju je jednostavna mera funkcionalne sposobnosti i čini se da je faktor rizika teškog covida-19 nezavisno od toga je li osoba debele ili ne - kažu autori studije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024