Muke Beograđanke zbog pet knjiga: Biblioteka je tužila zbog nevraćenih romana, sada mora da plati 90.000 DINARA

S. S. R. - V. C. S.

26. 06. 2020. u 11:00

DA čitanje može skupo da košta, dokaz je slučaj N. S., defektologa iz Beograda. Ona je nedavno dobila presudu Prvog osnovnog suda, po tužbi Biblioteke grada Beograda, da mora da plati gotovo 90.000 dinara jer pre osam godina, kao srednjoškolka, nije biblioteci vratila pet knjiga, čija je ukupna vrednost procenjena na 6.831 dinar?!

Муке Београђанке због пет књига: Библиотека је тужила због невраћених романа, сада мора да плати 90.000 ДИНАРА

Foto: N. Skenderija

Odluka suda stigla je na izvršenje i u njoj se navodi da literaturu mora da vrati ili da plati 6.831 dinar sa zateznom kamatom. Sudski troškovi iznose još 53.000, pečat 6.000 dinara, a na "ceh" se dodaje i 10 dinara po danu kao kazna za prekoračenje roka za vraćanje knjiga, što je još 3.600 po godini, od marta 2012. godine.

Za ovu odluku, za koju se ispostavilo da je doneta još 2017. godine, saznala je sasvim slučajno u banci, kada je otišla da zatvori račun koji je otvorila na zahtev omladinske zadruge, ali ga nikada nije koristila. Tom prilikom službenica joj je saopštila da je račun u blokadi.

- Nisam znala da me je Biblioteka tužila, niko me nije obavestio, a imali su moj broj. Kada sam se raspitala kod izvršitelja, kojem je dodeljen moj predmet, a čije sam ime takođe saznala u banci, o čemu je reč, jer nisam mogla ni da pretpostavim zašto je račun blokiran, ispostavilo se da su pozivi za dva ročišta stizali na adresu na kojoj ne živimo. Ta kuća je odavno srušena, još 20 08. godine - objašnjava nam N. S.

U presudi se navodi da se radi naplate svih troškova određuje izvršenje popisom, procenom i prodajom pokretnih stvari dužnika. Međutim, N. S. je nezaposlena i nema imovine na svoje ime.

Foto: N. Skenderija

Izvršiteljka Svetlana Manić

- Zaista sam iznenađena i ne znam šta da radim. Knjige sam uzela kao učenik i na njih sam zaboravila. Ne mogu da verujem da za tolike godine nisu uspeli da me pronađu i obaveste me da sam tužena. Deo knjiga sam pronašla, verovatno ću i ostale, po policama i ormarima. Jasno mi je da moram da platim, samo ne znam kako, jer nisam zaposlena, ali da me tuže i šalju kod izvršitelja zbog pet knjiga, stvarno nemam reči - priča nam zabrinuto N. S.

Prema rečima izvršiteljka Svetlane Manić, kojoj je dodeljen predmet N. S. u postupku izvršenja, određeno je oduzimanje knjiga od dužnika, ali on nije pronađen na adresi na kojoj je prijavljen.

- Proverom imovine dužnika pronađen je samo račun kod banke, pa je određeno sprovođenje na novčanim sredstvima na računu. Terenskom proverom adrese od strane policijske stanice utvrđeno je da je dužnik prijavljen na nepostojećoj adresi i da tu ne postoji stambeni objekat - rekla nam je Manićeva.

Jedina olakšica koju zakon omogućava N. S. jeste da dug plati na rate. Kako nam je potvrđeno, u momentu kada je pokrenut postupak izvršenja on može da traje sve dok se dužnik ne zaposli i ne zaradi novac da vrati dug.

Inače, objekti među kojima je bila i kuća N. S. su srušeni, a stanari su dobili stanove u zgradi na drugoj adresi. Međutim, tu još ne mogu da se prijave i promene adresu, jer zgrada nije legalizovana.

Foto: N. Skenderija

Tekst potpisa
DUG ZA TELEFON POSLE 13 GODINA

KAKO "Novosti" saznaju u Advokatskoj komori Beograda, sve je više slučajeva izvršenja koja stižu građanima od pre deset ili više godina. Posebna pikanterija je presuda zbog navodno neplaćenog telefonskog računa iz 2007. godine, za koji dužnik više i ne može da dokaže da je izmirio dugovanje, jer nije sačuvao tu uplatnicu. Njemu su ukupni troškovi porasli na 80.000 dinara.

Foto: N. Skenderija

Tekst potpisa
UPOLA JEFTINIJE U KNjIŽARAMA

KNjIGE koje je N. S. uzela iz biblioteke su "Pazi šta želiš, možda ti se i ostvari" Aleksandre Poter, "Brbljivica u velikom gradu" Meta Kabota, "Potraga za srećom" Daglasa Kenedija, "Želim te" Federika Moća i "Dobri tipovi, loši tipovi i princeze" Keti Hopkins. Dva dela koštaju po 699 dinara, a cene ostalih su 1.099, 400 i 499 dinara. To je ukupno 3.346 dinara bez popusta knjižara. Znači, dvostruko manje od 6.832 dinara, na koliko su procenjene u presudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!