Moći će da ispaljuje savremene vođene rakete i projektile, a videćete ga u oktobru: Moćni "Oganj" jača srpsku artiljeriju

Rade Dragović

21. 06. 2020. u 08:00

VOJSKA Srbije uskoro će dobiti prvo artiljerijsko oruđe koje će gađati savremenim vođenim raketama. Vojno-tehnički institut (VTI) već dve godine radi na razvoju modularnog raketnog lansera "Oganj", čijim završetkom će domaća artiljerija napraviti skok u novu generaciju naoružanja. Ovo je trenutno jedan od najsloženijih projekata na kome radi domaća namenska industrija.

Моћи ће да испаљује савремене вођене ракете и пројектиле, а видећете га у октобру: Моћни Огањ јача српску артиљерију

Foto: Tanjug

Modernizovano raketno sredstvo uskoro ulazi u fazu završnih ispitivanja. Najvažniji dosadašnji test - probno gađanje - preporođeni "Oganj" uspešno je položio na poligonu za ispitivanje naoružanja u Nikincima. Na zamišljeni cilj sa prototipa ispaljena je vođena domaća protivoklopna raketa "alas", koja je sama po sebi jedan od najuspelijih domaćih borbenih projekata. Novi "Oganj", uz to, moći će da ispaljuje sve postojeće nevođene rakete, uključujući i projektile dometa do 50 kilometara koji su još u razvoju.

U VTI se punom parom radi i na ambicioznom razvoju dve nove rakete - "košava 1" i "košava 2", koje će domet srpske raketne artiljerije podići iznad magične granice od 50 kilometara. Ovi projektili nosiće bojevu glavu izuzetno velike razorne moći, koje će ciljati ka dobro utvrđenim ciljevima i najznačajnijim stacionarnim objektima.

Savremeni sistem "Oganj" i rakete "košava" svoju javnu promociju, po svemu sudeći, imaće u oktobru ove godine na velikoj paradi koja će, prema najavama, biti najveća u poslednjih 75 godina. Na njoj će biti prikazano kompletno naoružanje koje razvija Srbija, kao i sva borbena tehnika koja je poslednjih godina nabavljena u inostranstvu.

Foto: Tanjug

Tekst potpisa

Počasni gost na ovom događaju trebalo bi da bude predsednik Rusije Vladimir Putin.

U Ministarstvu odbrane kažu da je raketna artiljerija jedan od trenutnih prioriteta za obnovu. Prva faza modernizacije "Ognja" je završena i već početkom jula u jedinicama Vojske Srbije naći će se dve baterije ovog oruđa.

- Uvodimo i savremeni sistem za upravljanje vatrom, moderno izviđačko vozilo sa opto-elektronikom i drugim digitalnim uređajima, kao i novom generacijom municije. U naoružanje je već uvedena nova raketa M-18, koja se proizvodi u valjevskom "Krušiku" - navode u Ministarstvu, i naglašavaju da će na ovaj nivo biti podignuta sva oruđa "Oganj" kojim raspolažu naše oružane snage.

Foto: Tanjug

Tekst potpisa

Najveći pomak napravljen je u brzini dejstva - od dolaska na vatrenu liniju do ispaljivanja, "Ognju" je pre modernizacije bilo potrebno 26 minuta, a danas svega - tri.

Među najavljenim novitetima Odbrambene industrije Srbije je i borbeno vozilo M-20, sa šest točkova. Ovaj moćni oklopnjak namenjen je transportu vojnika, ali može da obavlja i izviđačke, sanitetske i druge zadatke. Vozilo je rođeno u pribojskom FAP-u
(na bazi šasije kamiona FAP 2228), a na njemu su radili i VTI i fabrika "Zastava TERVO" iz Kragujevca.

Javnost će na jesen dobiti priliku da vidi i prvi modernizovani domaći tenk M-84. Od ovog projekta očekivanja su velika, posebno zbog složenosti guseničara koji je rođen u saradnji desetina fabrika bivše Jugoslavije. Vojska Srbije u svom arsenalu ima oko 200 ovih tenkova i oni čine okosnicu njene oklopne vatrene snage. Prema planovima, u M-84 biće ugrađena potpuno nova zaštita od svih vrsta protivtenkovske municije, a biće zamenjeno i više od 20 njegovih podstistema. Početak serijske modernizacije ovih proverenih i više puta dokazanih tenkova počeće do kraja 2020. godine.

Foto: Tanjug

Tekst potpisa

Novi krug testiranja nedavno je na poligonu Pasuljanske livade prošao i protivavionski artiljerijsko-raketni sistem PASARS-16. Reč je o interesantnom hibridu, koji čini sprega topa "bofors" i dve modifikovane rakete vazduh-vazduh sa infracrvenim samonavođenjem. U toku su ispitivanja dejstva projektila, mada postoji velika šansa da će ovo sredstvo biti ojačano francuskim raketnim sistemom PVO "Mistral".

"MERCEDESOVA" LICENCA

NAMENSKA industrija razvija dve familije borbenih vozila. U prvoj grupi, baziranoj na komponentama nezavisnog vešanja, nalaze se najpoznatiji domaći oklopnjaci "lazar", "miloš" i ostali. U drugoj grupi su "terenci" razvijeni na robustnim platformama koje proizvodi pribojski FAP. Reč je o vozilima sa pogonom na četiri, odnosno šest točkova, na kojima je primenjen sistem zavisnog oslanjanja mostova po licenci nemačkog "Mercedesa".

TENKOVSKA SILA U REGIONU

SRBIJA je po broju tenkova druga vojna sila na Balkanu, iza Rumunije - navedeno je u izveštaju za 2020. godinu Međunarodnog instituta za strateške studije, britanske tink-tenk organizacije poznate po objavljivanju globalne vojne statistike pod imenom "Militari balans". Bukurešt ima na raspolaganju čak 400 oklopnjaka, od kojih većinu čine zastareli sovjetski T-55. Srbija poseduje 212 tenkova, a u ovaj zbir ne ulazi 30 T-75 čija se isporuka očekuje iz Rusije. "Militari balans" u izveštaju konstatuje da su u regionu "parkirana" ukupno 924 operativna tenka. Najozbiljnije planove modernizacije ima Mađarska, koja je naručila nove tenkove "leopard 2A7".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna