Za brucoše 100 indeksa više: Ambiciozni planovi Prištinskog univerziteta

D. ZEČEVIĆ

17. 06. 2020. u 07:55

ZAHVALjUJUĆI razumevanju Vlade Srbije i resornog ministarstva, planirano je da ove godine na fakultete Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici na studiranje na teret budžeta bude primljeno 1.173 studenata.

За бруцоше 100 индекса више: Амбициозни планови Приштинског универзитета

Foto: I. Radulović

To je za gotovo stotinu više nego protekle školske godine. Ovi podaci na najbolji način potvrđuju opravdanost planova izgradnje novih objekata našeg univerziteta. I to ne samo Rektorata, već i studentskog kampusa, u kom će biti smešteni pravni, ekonomski, prirodno-matematički i fakultet umetnosti, kao i laboratorijski prostor, prostor za biblioteku i kabinet informatike.

Ovako o ovogodišnjem upisu i planovima rada Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici govori profesor dr Zdravko Vitošević, rektor ove visokoškolske ustanove. Kaže i da će ovom izgradnjom Kosovska Mitrovica dobiti mali studentski grad.

- U tom smislu posebno želim da zahvalim na izuzetnoj saradnji organima lokalne samouprave i svim gradonačelnicima opština na severu Kosmeta jer u svakom trenutku izlaze u susret zahtevima naših studenata - nastavlja rektor Vitošević. - Naš univerzitet ove godine otvara i niz isturenih odeljenja, poput odeljenja Učiteljskog fakuleta i odeljenja Fakulteta umetnosti u Ranilugu, odeljenja saobraćajnog smera u Kuscu, dok se u Gračanici otvara smer zdravstvene nege sa tri studijska programa. Podsećam da u Lapljem Selu već funkcioniše odeljenje Poljoprivrednog, a u Štrpcu Tehničkog fakulteta, i oni rade i funkcionišu isto kao i matični fakulteti.

STUDENTI I IZ INOSTRANSTVA

NA 10 fakulteta Prištinskog univerziteta studira više od 9.200 studenata, a Akademiju visokih strukovnih studija njih oko 1.500. Uz studente iz cele Srbije, ovaj univerzitet obrazuje i akademce iz Crne Gore i Severne Makedonije. Zapošljava više od 1.000 profesora i saradnika, kao i 350 administartivnih radnika.

Naš sagovornik podseća i da na 10 fakulteta ovog univerzitata studenti mogu da se opredele za 104 akreditovana programa, a u pripremi je i akreditacija novih, atraktivih programa, na medicinskom, prirodno-matematičkom i tehničkom fakultetu. Reč je, kako kaže, o programima koji prate razvoj i potrebe društva, a Univerzitet unapređuje i nivo odgovornosti prema studentima. Njima je omogućeno da učestvuju u nizu projekata koje Univerzitet sprovodi u saradnji sa evropskim i svetskim univerzitetima.

- Ponosni smo i na to što je tokom epidemije virusa korona naš univerzitet pokazao visoku stručnosti naših saradnika i tehničko-tehnoloških mogućnosti za izvođenje sistema on-lajn učenja - ističe rektor Vitošević. - Koristeći platforme koje smo imali, pokazali smo da smo ravnopravni učesnik u sistemu, jer opstajući i čuvajući svoj identitet, naš univerzitet čuva i identitet srpskog naroda i Srbije na Kosovu i Metohiji. Zapravo, čuvajući svoje institucije, narod i svoje postojanje na KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna