PATRIJARH MIRI CRKVU U AMERICI: Srpski episkopi iz SAD doputovali u Beograd, tema razgovora i pravno ustrojstvo eparhija

R. DRAGOVIĆ

07. 12. 2021. u 10:00

EPISKOPI Srpske pravoslavne crkve čije su eparhije na tlu Sjedinjenih Američkih Država odazvali su se pozivu patrijarha Porfirija i Svetog sinoda i došli u Beograd na sastanak čija je tema situacija u kojoj se poslednjih godina nalazi Crkva u Americi. Beogradski razgovori su nastavak procesa rešavanja nesuglasica među vernicima i klirom u SAD, koji je početkom 2020. započeo pokojni patrijarh Irinej.

ПАТРИЈАРХ МИРИ ЦРКВУ У АМЕРИЦИ: Српски епископи из САД допутовали у Београд, тема разговора и правно устројство епархија

Irinej Dobrijević i patrijarh Porfirije na slavi manastira Vavedenje / Foto SPC

Suština beogradskog razgovora Njegove svetosti, članova Sinoda i trojice "američkih" vladika - zapadnoameričkog Maksima, novogračaničko-srednjozapadnoameričkog Longina i istočnoameričkog Irineja (Dobrijevića), koji bi trebalo sutra da se održi, rešavanje je problema koji se vezuju za crkvenu opštinu u Njujorku, kao i šire ustrojstvo SPC na američkom kontinentu. Tome je prethodila pažljiva analiza stanja i pravne prirode svih odluka koje su na američkom tlu donošene prethodnih godina.

U beogradskoj Patrijaršiji objašnjavaju da je na delu pokušaj novog patrijarha i arhijereja iz SAD da u direktnom razgovoru zatvore teme koje doprinose podelama i nejedinstvu Srba u SAD.

- U Njujorku je bilo problema i optužbi između dela vernika, sveštenstva i nadležnog vladike. Potrebno je čuti sve strane i sagledati realne razmere problema. Takođe, tema razgovora biće i ustrojstvo SPC u SAD, posebno u delu osnivanja kontroverznih korporacija koje se pripisuju tamošnjim vladikama. Načelni stav Patrijaršije je da je ova pravna forma eparhija strana duhu Crkve i da nema utemeljenje u uporednoj praksi - kaže, za "Novosti", sagovornik iz vrha SPC.

Zajedničke razgovore u Beogradu, upućeni u zbivanja unutar SPC, vide kao nastavak borbe patrijarha Irineja i njegovog naslednika za jačanje crkvenog jedinstva u dijaspori.

Trojica srpskih vladika u Americi našla su se u središtu previranja kada su sredinom 2019. samostalno doneli odluku o formiranju Episkopskog saveta nadležnog isključivo za teritoriju SAD. Oni su to učinili promenom tamošnjeg ustava kojim je uređena delatnost Crkve. Vernike je posebno zabolela promena naziva crkve u SAD, gde je izostavljen puni naziv SPC, a izabran neutralan - "Srpske pravoslavne eparhije u SAD". Kao pravni temelj ustrojstva primenjen je model svetovnih konzorcijuma, koji jačaju ulogu episkopa u raspolaganju crkvenom imovinom, što je naišlo na snažan otpor među vernicima.

PISMA I PETICIJE

CRKVENI sabor održan februara prošle godine u Klirvoteru na Floridi, kome je predsedavao patrijarh Irinej, međutim, sve ove odluke stavio je van snage, naloživši povratak crkvenog ustrojstva na prethodno stanje. Iako su vladike Maksim, Longin i Irinej postupile po odlukama Sabora, situacija do danas nije sasvim razjašnjena, a različite grupe vernika iz SAD pismima i peticijama više puta su se obraćale Patrijaršiji sa zahtevom da zaštiti kanonski poredak u Americi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!