POSMRTNO KOLO NA VASKRS: Još jedan jedinstven vlaški običaj

Suzana M. Jovanović

21. 11. 2021. u 16:18

SERIJA "Crna svadba" je ovih dana zagolicala maštu građana Srbije upravo zbog neobičnih i malo poznatih običaja koji praktikuju Vlasi. Osim običaja koji se zove "crna svadba" kod Vlaha je se primenjuje još jedan jednako zanimljiv posmrtni običaj, a u pitanju je posmrtno kolo.

ПОСМРТНО КОЛО НА ВАСКРС: Још један јединствен влашки обичај

Foto: Printscreen

U Negotinskoj Krajini postoji i običaj posmrtnog kola, na drugi dan Vaskrsa.

- Do 40 dana je duša pokojnikova tu u kući odakle polazi. Daju mu se pomane do sedam godina, deli mu se sve što će mu na onom svetu zatrebati. Mi ovde u Slatini delimo uvek vunene čarape da ne bude bos. Deli se na dan sahrane, na 40 dana, godinu dana, pa treća, peta, sedma. Na sedmu godinu, takav je kod nas običaj, delimo krevet, sto, stolice, uvek i odelo, hranu, piće - dodaje Branislava Dimitrijević Vlahinja iz Slatine kod Bora, koja poštuje sve običaje onako kako je naučila od svoje majke.

Posmrtni običaji kod Vlaha

Za Vlahe, kao i za ostale narode, smrt je prelazak iz ovozemaljskog privremenog u nebeski večni život. Za taj se prelazak čitavog života i spremaju. "Onaj svet" je novi život, ali je mračan i hladan - kaže Branislava.

- Ako pokojnik umre bez sveće tamo je u mraku, pati. Ako je sahranjen bos, hoda po trnju. Ako je recimo umro sin, a ostali su mu živi majka i otac, stavlja mu se jedna manja sveća na mali prst da bi tamo imao svetlo. Kad mu se daje pomana stavljaju se tri sveće i takozvana rajska od 44 sveće koje će mu tamo dati svetlo. Ta se rajska sveća negde pali do godinu dana, a negde do sedam godina - priča nam Dimitrijevićeva, koja ovih dana sprema sedmogodišnji pomen svojoj svekrvi.

BONUS VIDEO: "FT1P" daje odgovor, kako da osnujete preduzeće?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju