PROPUSNICE ZA SVE OSIM ZA MARKETE? Uoči današnjih konsultacija, lekarski deo Kriznog štaba traži pooštravanje epidemioloških mera

B. RADIVOJEVIĆ

26. 10. 2021. u 10:00

NI pred novu sednicu Kriznog štaba, koja se očekuje ove sedmice, strategije lekarskog i političkog dela nisu ništa bliže.

ПРОПУСНИЦЕ ЗА СВЕ ОСИМ ЗА МАРКЕТЕ? Уочи данашњих консултација, лекарски део Кризног штаба тражи пооштравање епидемиолошких мера

Medicinari smatraju da "zelene pasoše" treba uvesti i u tržne centre / Foto Tanjug

Medicinari i dalje traže prelazak na onlajn nastavu u svim školama bar na 10 dana i proširivanje primene kovid-propusnica, dok je predstavnicima države mnogo bliža opcija da se sačeka sedam do 10 dana, da se prvo vidi efekat uvođenja "zelenih sertifikata".

Dok se medicinski deo štaba pripremao da na današnjim konsultacijama precizno formuliše zahteve, dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, najavio je da nam, što se tiče protivepidemijskih mera, sledi pauza:

- Stav Ministarstva zdravlja je da ćemo sačekati sedam do 10 dana i ako bude pozitivnog efekta bićemo zadovoljni, ako ne bude, Ministarstvo će na Kriznom štabu tražiti rigoroznije i mnogo efektivnije mere - rekao je Đerlek.

Lekari u Kriznom štabu, međutim, smatraju da nema vremena za čekanje. Juče je infekcija potvrđena kod gotovo svakog trećeg testiranog: od 19.718 uzoraka, 5.908 je bilo pozitivno, a 62 obolelih je preminulo.

- Naš zahtev je jasan: ograničavanje okupljanja, prelazak škola na onlajn nastavu bar na 10 dana koje bi trebalo iskoristiti da se više dece starije od 12 godina vakciniše - rečeno je "Novostima" u medicinskom delu Kriznog štaba. - Samo sa jednom dozom vakcine kod najmlađih postigli bismo značajne efekte. Drugo je pitanje, da li uz ovoliki, potpuno neshvatljiv odijum prema vakcinaciji to može da se sprovede. Situacija je loša: i deca sada sve češće i sve teže obolevaju. Virus je u velikoj cirkulaciji i to ne može da se zaustavi samo propusnicama za kafane i to posle 22 sata. Tražićemo da se one uvedu za sve zatvorene prostore, izuzev, možda, za prehrambene prodavnice, ali uz striktno poštovanje broja kupaca prema veličini objekta.

Od sinoć važe i sancije za neposedovanje kovid-propusnice, koja je od subote u 22 uslov za boravak u ugostiteljskim objektima u zatvorenom. Kako među građanima još ima nedoumica, Vlada Srbije podsetila je da su kovid-sertifikati zapravo digitalni zeleni sertifikati, koje svaki građanin dobija kada se vakciniše protiv korone ili kada dobije rezultat kovid-testa. Kovid-propusnice, po odluci Vlade Srbije, obavezni su da imaju i zaposleni u restoranima koji rade posle 22 sata, kao i kovid-redari.

Digitalni zeleni sertifikat se može dobiti preko e-Uprave na mejl adresu, što je lakši način, a takođe se može izvaditi i u najbližoj poslovnici Pošte Srbije. Sertifikati se izdaju po četiri osnova, od kojih treba ispuniti jedan: dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine (do 210 dana), negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test ne stariji od 48 sati, dokaz o preležanom kovidu u prethodnih sedam meseci, koji se potvrđuje pozitivnim testom, i pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca, urađen u državnoj laboratoriji.

Uvođenje kovid-potvrda zasad nije značajnije podstaklo imunizaciju, ili bar takav utisak stiču na vakcinalnim punktovima. Više je zainteresovanih za prvu dozu nego ranije, ali to ipak nije značajno povećanje. To još, naravno, može da se promeni, ali put do kolektivnog imuniteta je još dug, a epidemiološka situacija na ivici katastrofalne.

NE VAŽE NALAZI OD PRIVATNIKA

IAKO se veliki broj zaraženih koronom testirao i lečio kod privatnika, njihovi rezultati i dalje se ne priznaju, pa ne mogu da dobiju kovid-sertifikat. Premijerka je u petak najavila da će se o tom problemu raspravljati proteklog vikenda, ali je iz vlade juče saopšteno da se priznaju samo rezultati državnih ustanova. Iako mnogi privatnici pozitivne rezultate šalju "Batutu", njih nema u kovid-sertifikatima.

Iz vlade upozoravaju građane da ne nasedaju na ponude za brze testove ispred klubova, jer se uz njihov rezultat ne može dobiti zeleni sertifikat.

BEZ GUŽVE NA BEOGRADSKOM SAJMU

JOŠ je rano da kovid-propusnice utiču na porast broja zainteresovanih za prvu dozu vakcine, kaže za "Novosti" dr Zoran Bekić, koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu. On navodi da je razlog gužve u subotu bio dolazak većeg broja stranaca. Prema njegovim rečima, prvu dozu antikovid cepiva na Beogradskom sajmu dnevno primi od 350 do 500 ljudi. (I. K.)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri