"NOVOSTI" SU ISTRAJALE NA VETROMETINI: Naš list obeležava rođendan i dodelom tradicionalnih nagrada kolegama

Dragana MATOVIĆ

15. 10. 2021. u 20:32

PONOSNO, na vetromerini, "Večernje novosti" istrajavaju punih 68 godina. Tokom prethodnih decenija stekle su ugled i poverenje čitalaca, koji traju od osnivanja, u vreme Tršćanske krize, sve do naših dana. Svoj rođendan "Novosti" obeležavaju sutrašnjim svečanim brojem, a zaposleni su ga dočekali večeras u Klubu književnika u Beogradu.

НОВОСТИ СУ ИСТРАЈАЛЕ НА ВЕТРОМЕТИНИ: Наш лист обележава рођендан и доделом традиционалних награда колегама

Foto N. Skenderija

Pozdravnu reč uputio je Nedeljko Krsmanović, generalni direktor Kompanije "Novosti", a zatim se zaposlenima obratio Milorad Vučelić, glavni urednik "Novosti", koji je rekao:

- Mediji su važni zbog istinitih i verodostojnih informacija, pametnih komentara, umnih sagovornika među savremenicima, negovanja kulture sećanja i tradicije. Vrednost i značaj "Novosti" tim je veći kada se ima u vidu tabloidni mutljag, laži i niskosti koji u njima nikad nisu imali mesto. Ostale su verne višedecenijskom geslu: brzo, kratko, jasno i verodostojno.

Tradicionalne godišnje nagrade naše kompanije, o čemu je odlučivao žiri u sastavu Milorad Vučelić (predsednik), Branislav Đorđević, Biljana Radivojević, Dušan Stojaković i Tatjana Žukov Kovačić, uručene su ovogodišnjim dobitnicima. Priznanje za vrhunska novinarska dostignuća u našoj kući, nagradu "Slobodan Glumac" dobila je Vukica Strugar, a u obrazloženju žirija se navodi:

- U pozorišnim, ali i širim kulturnim krugovima, ime Vukica Strugar je odavno drugo ime za novinara prvog reda, vrhunskog profesionalca, čiji su tekstovi besprekorno pouzdani i istovremeno zanimljivi za svakog čitaoca "Večernjih novosti". Istovremeno, i sinonim za istinitost i pravdoljubivost, objektivnost i srčanost. Jedna je od neumornih koja svojom energijom "održava vatru", koju su tako brižljivo negovale naše bivše kolege, doajeni žurnalizma, kojima smo se svi toliko divili. Više od tri decenije odana je listu u kom je napravila i prve novinarske korake, kao honorarac Beogradske rubrike. Njeni sagovornici nisu bile samo zvezde domaće scene, već i umetnici svetskog renomea.

Foto: Dragan Milovanović

 

Za jednogodišnji novinarski rad nagradu su ravnopravno dobile Danijela Milinković i Vojislava Crnjanski Spasojević.

Kao jedan od najangažovanijih novinara u političkoj rubrici, Danijela Milinković radi najkompleksnije političke teme sa samo njoj svojstvenom ambicijom pravog novinara koji uvek traži još jedan stav, još jednog sagovornika, još jedan ugao više, i zahvaljujući takvom pristupu njeni tekstovi iz dana u dan zauzimaju naslovnice "Novosti". Vojislava Crnjanski Spasojević godinama posvećeno postavlja visoke profesionalne standarde doprinoseći prestižu "Novosti", dok traga za našom kulturnom baštinom koju su nacisti odneli tokom Drugog svetskog rata, posvećena dok unosi deo duše i srca, otimajući od zaborava žrtve ustaških zločinaca, stradalnike Holokausta, navodi se u obrazloženju žirija.

Britak um, britko pero - te osobine krase Milana Babovića, dobitnika nagrade za najboljeg urednika "Večernjih novosti". Burni događaji u našoj i okolnim zemljama, koji često počinju kad rokovi debelo pritiskaju, za Babovića, inače zamenika glavnog urednika i urednika političke rubrike, nisu problem. Sve ih "pokriva" - od neprestanih udara na Kosovo i Metohiju, previranja u Crnoj Gori, pritisaka na Republiku Srpsku, ali i akcija protiv velikih kriminalnih grupa, ocenio je žiri.

Nagrada za ekskluzivan prilog uručena je Zagorki Uskoković, novinarki rubrike hronika koja je pouzdano i pre drugih pisala o sukobima dva crnogorska klana, o ratu države sa kriminalnom grupom Belivuka i Miljkovića, o nestancima mladih, o zločinima raznih kriminalnih grupa. Ovogodišnji laureat za najbolju fotografiju je Dragan Milovanović. Njegova fotografija povodom ustoličenja mitropolita Joanikija 5. septembra u Cetinjskom manastiru, na kojoj je ovekovečio trenutak kada pripadnici specijalnih jedinica Crne Gore štite patrijarha Porfirija i vladiku Joanikija, govorila je više od hiljadu reči, kao svedočanstvo i odgovor na pitanje zašto je vera jača od nasilja.

Pouzdana, požrtvovana, pravična, stručna, samopregorna, specifična - tim rečima su članovi žirija predstavili rad Lidije Obradović, pomoćnika direktora za pravne, kadrovske i opšte poslove "Novosti". Đorđu Samoiloviću je uručena nagrada za najboljeg honorarnog saradnika. Žiri je uočio da je reč verovatno o najvećem talentu koji se pojavio u sportskoj rubrici u poslednjih 20 godina.

Nagrade je uručio Milorad Vučelić, a u ime laureata zahvalila se Vukica Strugar, koja je rekla:

Milorad Vučelić i Vukica Strugar / Foto N. Skenderija

- Kao juče da sam prvi put došla u našu redakciju, ispunjenu mirisom olova i dima, bukom štamparije, pisaćih mašina, prodornim zvonjavom fiksnih telefona. Mi, honorarci, sa strahopoštovanjem ulazili smo u desk, samo po pozivu i zadatku s divljenjem gledali starije kolege, uvek u žurbi i s cigaretom u uglu usana. Prva lekcija koju smo naučili je da su "Večernje novosti" uvek veće i važnije od svih nas. Druga, da svakom sagovorniku mora, bar podjednako, da imponuje da da intervju za "Novosti", koliko i novinaru da razgovara s njim. Nema moljakanja, podilaženja, pajtanja - novinar treba da bude dostojanstven i odvažan, ali i uvek potkovan činjenicama i pripremljen za razgovor. Hvala mojim prvim učiteljima na tim dvema, verujem najvažnijim lekcijama. A svi mi, i oni veliki i mi još mali, s posebnim poštovanjem izgovarali smo ime Slobodana Glumca, jednog od pokretača našeg lista, glavnog urednika, scenariste, vizionara, vrsnog prevodioca. Nagrada s njegovim imenom, ma kako opšte zvučalo, zaista je posebna čast i obaveza da se ti visoki standardi i u ovim, prizemnim vremenima nikad ne zaborave.

DOBITNICI PLAKETA

ZAPOSLENIMA koji su decenije proveli u našoj kući dodeljene su plakete "Novosti". Za deceniju neprekidnog rada plaketu su dobili: Tatjana Loš, Marko Paunić, Petar Milošević i Bojana Varajić Salzberger. Dve decenije u "Novostima" su: Nataša Bijelić, Zoran Ćorović, Slavica Đukanović, Ljiljana Kuzmanović, Daliborka Alihodžić, Vesna Mitrović Kašanski, Srđan Đukanović, Lidija Obradović, Borika Pantić, Olivera Bošković, Ljiljana Preradović, Jelena Skenderija, Darko Stamatović, Dragana Zečević, Nebojša Stanković, Jelena Jovović i Veliša Kadić.

NEDELjKO KRSMANOVIĆ, GENERALNI DIREKTOR

ČITAOCI NAM NAJVIŠE VERUJU

"VEČERNjE novosti" su novine koje su ne samo stub Kompanije "Novosti", već i čuvar nacionalnog bića - istinski srpski brend. Danas, u digitalnoj eri i periodu najveće ekspanzije medija, naše "Novosti" su ostale sinonim za provereno i dostojno novinarstvo. I pored toga što su se mnogi nadali da će apsolutna privatizacija Kompanije dovesti do kraha brenda srpskog novinarstva, desilo se upravo suprotno.

Foto N. Skenderija

Za protekle dve godine, pored korone i dirigovanog stečaja sa dugom od 1,7 milijardi dinara, postali smo kompanija na čijim se platformama dnevno informiše milionski auditorijum i vratili smo 1,2 milijarde duga.

Podaci Agencije za istraživanje javnog mnjenja pokazuju da i u vreme tihog izumiranja štampanih izdanja, naše "Večernje novosti" dolaze u ruke 470.000 čitalaca. Istraživanja pokazuju i da čitaoci štampe u Srbiji smatraju da se na tržištu može verovati sadržaju koji su objavile samo dvoje dnevne novine, od kojih su jedne naravno - "Novosti". Profil našeg čitaoca nosi epitete najverniji, ali i najstariji.

Naš sajt www.novosti.rs poseti oko 2,3 miliona čitalaca, sa pikovima čitanosti oko 28.000 čitalaca u realnom vremenu, što bi se reklo istovremeno. Naši čitaoci dolaze iz grupe od 35 do 55 godina, a ne zaostajemo ni u grupi od 25 do 35 godina. Takođe, veliku posetu beleži i naš magazin, sa oko 1,3 miliona čitalaca. Mi već sad imamo milionske preglede na video-platformi "Novosti", a nadamo se da će iz našeg novog studija izaći još mnogo kvalitetnog materijala, jer kažu da je tu budućnost popularnog sadržaja na sajtovima.

Samo u ovoj godini uspeli smo da digitalizujemo čitulje, zatim Radio Novosti, kao i da podignemo nekoliko digitalnih radijskih kanala kroz aplikaciju za sajt "Novosti". Uskoro stiže i sajt lista za kladioničare "Tip". Nismo zaboravili ni mlađe. Pokrenuli smo "N portal" - moderan sajt za nove generacije - projekat za koji smo sigurni da će brzo ući u grupu najčitanijih sajtova u Srbiji, jer se već posle 15 dana približio milionitom čitaocu.

Foto: Dragan Milovanović

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)